Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πώς την (ξανα)πάτησε ο Τύπος με την επικαιρότητα του Σαββατοκύριακου

ΟΤΑΝ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΡΑΜΠΑΣ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΕΡΙΩΘΟΥΜΕΝΟ - ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Σάββατο 25 Ιουνίου, οι περισσότερες εφημερίδες, πρωινές και απογευματινές, κυκλοφορούν σαν κατεψυγμένος ροφός πλάι σε φρέσκια ψαριά: δεν έχουν την είδηση του δημοψηφίσματος που είχε εξήγγειλε αιφνιδιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αιτία: Την Παρασκευή «κλείνουν» πολύ νωρίς και γίνονται από εφημερίδες κάτι σαν περιοδικά.
Σάββατο 15 Νοεμβρίου, οι κατεψυγμένες εκδόσεις επαναλαμβάνονται. Έχουν βουίξει τα σύμπαντα για τη σφαγή στο Παρίσι, οι τηλεοράσεις έχουν πάρει φωτιά και οι θεαματικότητες εκτοξεύονται, στα ραδιόφωνα συμβαίνει το ίδιο με τις ακροαματικότητες, τα σάιτ (γαλεροειδή και μη) δέχονται κύματα από χτυπήματα για ενημέρωση και το πρωί, ή το μεσημέρι, στα περίπτερα τα πρωτοσέλιδα – πλην ελαχίστων –
ζουν στον κόσμο τους. Για τα δάνεια στις «Πενήντα αποχρώσεις του κόκκινου» το λογοπαίγνιο από τα, γενικώς, παιχνιδιάρικα Νέα (που και τον Ιούνιο με λογοπαίγνιο την είχαν πατήσει), για «Αύξηση εισφορών έως 2,5%:» μιλάει η Καθημερινή (που έπιασε το θέμα στη δεύτερη έκδοσή της), στα δάνεια επίσης αναφέρεται ο Ελεύθερος Τύπος, «Ο Ρωμανός θέλει αίμα» προβάλλει η Εσπρέσσο κλπ.
Αυτή τη φορά, πάντως, δεν πιάνεται στον ύπνο το Έθνος (αντίθετα με ό,τι είχε γίνει την προηγούμενη, όπως θα δείτε στο λινκ, στο τέλος του κειμένου), που αναδεικνύει το θέμα πιο δυνατά και ολοσέλιδα με τίτλο «Κόλαση στο Παρίσι».

Πάντως, ό,τι δεν έκαναν τα πολιτικά φύλλα το έκαναν δύο αθλητικά. H SportDay κυκλοφόρησε με μαύρο μονοθεματικό πρωτοσέλιδο και η Live Sport πρόβαλε το θέμα στην κορυφή της πρώτης σελίδας, ενώ στην έκδοση της Κυριακής θα δώσει μεγαλύτερη διάσταση με επίκεντρο της θεματολογίας την επίθεση στο Σταντ Ντε Φρανς.

Για μια ακόμα φορά οι σαββατιάτικες εκδόσεις των εφημερίδων ξεπεράστηκαν από την επικαιρότητα (που δεν ξέρει από Σαββατοκύριακα) και από τα σύγχρονα Μέσα ενημέρωσης. Και με το διαδίκτυο να γίνεται πάλι ο αμεσότερος παλμογράφος της αίσθησης που προκάλεσε παγκοσμίως ένα τεράστιο γεγονός. Το (μη) συγκρίσιμο μέγεθος του προσπεράσματος είναι κάτι σαν τον αραμπά που ξεπερνιέται από το αεριωθούμενο.

** Τον περασμένο Ιούνιο ο Harddog αναφέρθηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος που έχασαν οι σαββατιάτικες εκδόσεις, με δημοσίευμα που είχε τίτλο «Πώς την πάτησαν οι απογευματινές εφημερίδες» (δείτε εδώ).