Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Η «ευγενής αγένεια» του μειλίχιου Μάνου Τσιλιμίδη

ΕΝΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΑΔΙΟ- ΦΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ ΝΟΕΣ

Προβληματίστηκα για το πώς θα χαρακτηρίσω την πράξη και πώς θα τιτλοφορήσω τούτο το σχόλιο. Αρχικά, μόλις άκουσα όσα  θα περιγράψω, σκέφτηκα να πω/γράψω «Ο ραδιοφωνικός φασισμός τού Μάνου Τσιλιμίδη». Μετά το ξέσφιξα λίγο και πήγα στη «Νυχτερινή δικτατορία τού Μάνου», κατόπιν έπεσα στον «Αυταρχισμό» ή στον «Δεσποτισμό τού Τσιλιμίδη» και τελικά τα απέρριψα όλα. Κυρίως γιατί σέβομαι τον Real. Και το ίδιο κυρίως (κυρίως στο τετράγωνο, ας μου επιτραπεί) επειδή εκτιμώ τη ραδιοφωνική δουλειά του Μάνου Τσιλιμίδη, ενός ανθρώπου που έλκει την επαγγελματική καταγωγή από την υποκριτική τέχνη και γι’ αυτό χειρίζεται τέλεια τον λόγο, ενώ ελέγχει άψογα το ύφος και το ηχόχρωμα της φωνής, μιλώντας ή διαβάζοντας κάποιες φορές στίχους, μηνύματα ή λογοτεχνικά αποσπάσματα. +/- Δείτε τη συνέχεια

Μια ζεστή ραδιοφωνική λαλιά  και μια εξαίσια εγγύτητα με τον ακροατή που τον νιώθει (τον παρουσιαστή) σαν δικό του αγαπημένο άνθρωπο. Ο Τσιλιμίδης είναι λατρεμένος του κοινού του. Είναι ευγενής και καλλιεπής. Αλλά πίσω από αυτήν την ευγένεια, κάτω από τα επάλληλα στρώματα αβρότητας, κρύβεται μια σκληρότητα - μια αγένεια! - απέναντι στον ακροατή που θα τύχει να παραπατήσει και να του χαλάσει τον ρυθμό. Συμβαίνει αραιά και πού, αλλά συμβαίνει!

Θυμάμαι παλιότερα πόση σκαιότητα ξεπηδούσε μέσα από τη μειλιχιότητά του, όταν τύχαινε κάποιος από τους ακροατές που έβγαιναν στο τηλέφωνο να έχει γραμμένα σε χαρτί όσα ήθελε να αναφέρει. Εντάξει, είχε διευκρινίσει ο Μ.Τ., σε κάποιες εκπομπές, ότι δεν ήθελε να είναι από ανάγνωση αυτά που εκφέρονται, αλλά να του πετάει στη μούρη το κλείσιμο του τηλεφώνου, είναι αγένεια, είναι προσβολή. Και τι να την κάνω τότε την τόση ευγένεια που είχε προηγηθεί;

Η προσβολή 

Όπως προσβολή ήταν η συμπεριφορά του στις 2,30 περίπου της Πέμπτης προς ξημέρωμα Παρασκευής της 31ης Ιουλίου. Μια προσβολή απέναντι στην «κυρία Καίτη από τη Δραπετσώνα», (έτσι ή κάπως έτσι) η οποία αφού προηγουμένως είχε στάξει τα μέλια της για το πόσο καλός είναι ο Μ.Τ. και αφού είχε εκφράσει τη μακρόχρονη πίστη της ως ακροάτρια στις εκπομπές του, αποκάλυψε ότι τον άκουγαν και τον θαύμαζαν οικογενειακά, «από-τότε-που-τα-παιδιά-ήταν-μικρά», ε, σιγά-πόσο-μεγάλα-να-είναι-τώρα, είπε ο Μάνος, «είναι-είκοσι-επτά-το-μεγάλο» απάντησε η κυρία Καίτη και πολύ χάρηκε ο Μάνος. Και τότε εκείνη αποφάσισε να πει τη γνώμη της ότι, όλα καλά κύριε Μάνο, αλλά δεν μου αρέσει η σέρβικη μουσική που βάζετε. Και εκεί ο μελίρρυτος Μάνος Τσιλιμίδης έπιασε τελική!

Είπε – περίπου – ότι εφόσον αρέσει σε εκείνον δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι και άλλα σχετικά. Ευγενικά μεν, αλλά ήταν ευδιάκριτη η ενόχληση και η σκληρότητα του παρουσιαστή για μια απλούστατη άποψη. Το μουσικό χαλί της εκπομπής ανέβηκε ξαφνικά και κατάπιε την «κυρία Καίτη από τη Δραπετσώνα» που δεν ακούστηκε ξανά. Χωρίς να τον χαιρετίσει, χωρίς να την αποχαιρετίσει, χωρίς «ευχαριστώ» που έκανε το κόπο κοντά 3 το πρωί και τηλεφώνησε για να συμμετάσχει στην εκπομπή – και ουσιαστικά να αποτελέσει ένα από τα καθημερινά ανέξοδα υλικά της. Ακουγόταν μόνο ο ευγενικός κύριος Μάνος να συνεχίζει λέγοντας ότι του αρέσει ο Μπρέγκοβιτς (και σε εμάς!) και ότι ο ίδιος επιλέγει τη μουσική τής εκπομπής και άλλα αυτονόητα. Και για να μην ξεχάσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαιτέρως δημοφιλή και αγαπημένο άνθρωπο των ερτζιανών, στο επόμενο λεπτό διάβασε μήνυμα ακροατή που υπέγραφε ως «Άνεργος» και που έλεγε «κύριε Μάνο είστε πολύ καλός άνθρωπος».

Συμφωνούμε. Κάλλιστος, προικισμένος στο είδος που υπηρετεί και έξυπνος. Μόνο που κάποιες φορές η δικτατορία των έξυπνων πάνω στους ταπεινούς νόες είναι ισοπεδωτική.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Μάνος Τσιλιμίδης κάλυπτε αυτήν την εβδομάδα στις βραδινές εκπομπές του Real τον αδειούχο Κωνσταντίνο Λαβίθη. Ο οποίος δίνει καθημερινά διδάγματα αντοχής σε προκλητικά τηλεφωνήματα και ο οποίος φτάνει πολύ αργά στα όρια του για να εκραγεί – αν και όταν. Φυσικά η παρατήρηση της «κυρίας Καίτης από τη Δραπετσώνα» δεν είχε καμιά σχέση με προκλητικότητα. Και η αντίδραση του Μάνου Τσιλιμίδη καμιά σχέση με φανερή έκρηξη. Αλλά είχε τον τρόπο της να ισοπεδώσει μια απλοϊκή γυναίκα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Αύγουστος! (Και... το πουκάμισο του Γιάνη για να σπάει νεύρα).
2) ΜΜΕ: Ποια δεν βλέπω, ποια δεν ακούω, ποια δεν κλικάρω, ποιες δεν διαβάζω