Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Τι μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο η μείωση των σελίδων; Τι ζητήθηκε από τις αθλητικές εφημερίδες

Το κλείσιμο των τραπεζών έφερε την άμεση περικοπή σελίδων των εφημερίδων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σύσταση από φορείς εμπορίας και διάθεσης δημοσιογραφικού χάρτου για περιορισμό και τις επόμενες μέρες, προφανώς με το φόβο προβλημάτων στις εισαγωγές. Η σύσταση απευθύνεται και σε κυριακάτικες εκδόσεις. Ήδη, στις σημερινές (Τετάρτη) εκδόσεις δύο από τις μεγαλύτερες απογευματινές εφημερίδες, τα Νέα και το Έθνος, κυκλοφορούν με 32 σελίδες – κάτι, βέβαια, που τις διευκολύνει στις γενικότερες προσπάθειες που πραγματοποιούν για τη μείωση του κόστους έκδοσης. +/- Δείτε τη συνέχεια

Χωρίς περικοπές στην ύλη τους, με 48 σελίδες, κυκλοφόρησαν σήμερα οι άλλες εφημερίδες, όπως ο Ελεύθερος Τύπος, η Εφημερίδα των Συντακτών και η Δημοκρατία, η τελευταία μάλιστα με τιμή 50 λεπτά «για τις μέρες της φωτιάς», όπως εξηγεί σε πρωτοσέλιδο χτύπημά της. Η Espresso κυκλοφόρησε με 40 σελίδες και το «νεότευκτο» ανταγωνιστικό Σπίρτο με 48..

Στο βάθος των ανησυχιών για το μέλλον του Τύπου και του κλάδου, δημοσιογράφων και τεχνικών, υπάρχει ο φόβος μήπως οι τωρινές μειώσεις αποτελέσουν μια (προφανώς απρογραμμάτιστη) πρόβα τζενεράλε για τη μονιμοποίηση των εκδόσεων περιορισμένων σελίδων. Κάτι που, βέβαια, θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, όπως έγινε και με τις περικοπές των ενθέτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπήθηκαν οι εκδότες των αθλητικών φύλλων για το αν συναινούν στη μη κυκλοφορία των εφημερίδων τους την Κυριακή, αφού δεν θα υπάρχει διανομή άλλων κυριακάτικων εκδόσεων (θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο). Κάτι, όμως, που δεν έγινε δεκτό.

Διαβάστε εδώ και το ρεπορτάζ των Zoornalistas για τη μείωση των σελίδων.