Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Ο αθλητικός συντάκτης στην γκιλοτίνα

ΟΙ ΤΡΕΙΣ... ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ, ΣΕΝ ΖΙΣΤ, ΚΟΥΤΟΝ - ΜΙΑ ΤΡΟΪΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΗΣ 

Δεν ξέρω κατά πόσο τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, θα ρυμουλκήσουν το εγχώριο ποδόσφαιρο από τ' αβαθή. Ή μάλλον (νομίζω πως) ξέρω. Άλλωστε, πέρασε και από τη δική μου κρησάρα το προς διαβούλευση πόνημα. Απλώς, βαριέμαι να το σχολιάσω σε όλο του το εύρος, mot à mot. Προτιμώ να περιοριστώ στα του (συντεχνιακού) οίκου μου, στην παράγραφο 5 του νομοσχεδίου. Που τη διάβασα και φρύαξα! Αν και γα να είμαι ειλικρινής, και γι' αυτήν (την παράγραφο) βαριόμουν να γράψω! Έλα όμως, που στις μέρες που μεσολάβησαν έμεινα με την εντύπωση ότι πέρασε στα ψιλά. Φρύαξα, λοιπόν, ακόμη περισσότερο. Έτσι, αποφάσισα ν' αυτοαναγορευθώ «κέρβερος του κλάδου»! +/- Δείτε τη συνέχεια

Τυποκτόνος 

Τι λέει η περίφημη παράγραφος; Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας φαινομένων βίας «με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, που λαμβάνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τα ΜΜΕ Υπουργού Επικρατείας και μετά από απλή γνώμη τόσο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) όσο και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), οι οποίες διατυπώνονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την παραλαβή της σχετικής πρόσκλησης του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, δύνανται να επιβάλλονται στα υπαίτια μέσα, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, πρόστιμα ύψους από πέντε χιλιάδες (5.000,00) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000,00) ευρώ».
Ο αθλητικός συντάκτης στη μέγγενη. Από τη μία η απειλή να τις φάει από τον μπράβο του προέδρου και από την άλλη τα δόντια της λογοκριτικής γκιλοτίνας του Κοντονή. Ενας υφυπουργός... Ροβεσπιέρος, με την ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ σε ρόλους Σεν Ζιστ και Κουτόν. Μια... τρόικα που θα συλλέγει «κεφάλια». Αλήθεια, το πήραν χαμπάρι τα δύο σωματεία; Και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, συναινούν; Διότι αντίδραση δεν παρατηρήθηκε.
Μάλιστα, η ειρωνεία είναι ότι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου (την Παρασκευή που πέρασε) συνέπεσε με την ημέρα της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη, για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81. Ο,τι γλιτώνουν τα ΜΜΕ, δηλαδή, από αγωγές, να τα σκάνε σε πρόστιμα στον υψηλόφρονα Κοντονή, που θα τ' αποδίδει, λέει, εν συνεχεία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό!
Ισως η μη αντίδραση να έχει να κάνει και με το Σαββατοκύριακο, να έλειπαν οι της Ενώσεως Συντακτών εις τας εξοχάς. Για τον ΠΣΑΤ, πάντως, έχω την αμυδρή υποψία ότι μπορεί και να δέχεται ασμένως την «αναβάθμισή του». Διακοσμητικός εξ ορισμού, βλέπετε, μέχρι τώρα ο σύνδεσμος, βρήκε επιτέλους κάποιον να τον «παίζει». Μακάρι να πέφτω έξω.

Στον Ζούκερμπεργκ... 

Για τους παραβάτες των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων, ο υφυπουργός, λέει, θα εισηγείται στο ΕΣΡ πρόστιμο. Όσο για τους «εμπρηστές» αθλητικογράφους των social media, με τις στρατιές followers - οπαδών ομάδων, προφανώς ο Κοντονής θα στέλνει τη λυπητερή στον... Ζούκερμπεργκ!
Ναι, υπάρχουν ΜΜΕ με εκδότες, διευθυντές και απλούς δημοσιογράφους που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ποιος λέει όχι; Ομως χίλιες φορές προτιμότερο να ξεχειλώνουν τα όρια της ελευθεροτυπίας, παρά ένας ex cathedra κρατικός παράγοντας με «δικαστικές» υπερεξουσίες που πηγάζουν από το αθλητικό νομοσχέδιο, ο οποίος θ' αποδελτιώνει τα δημοσιεύματα και ύστερα θα βάζει ο ίδιος τα δράμια -με ορατό τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας, ή της επιλεκτικής εφαρμογής- στη ζυγαριά της δεοντολογίας. Με ακόμη πιο ορατό τον κίνδυνο αφανισμού -σε περίπτωση εξοντωτικού προστίμου- για τις αθλητικές εφημερίδες, οι οποίες στο σύνολό τους οριακά επιβιώνουν.
Και τι θα πει «υποκίνηση»; Εάν δηλώσει ο Μαρινάκης ότι «όλοι οι Παναθηναϊκοί είναι για σφαλιάρες» ή ο Αλαφούζος πως «όλοι οι Ολυμπιακοί είναι για ξύλο», ή ο Μελισσανίδης ότι «ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του», τι πρέπει να κάνει ο δημοσιογράφος; Να την το δημοσιεύει, επειδή -υποτίθεται- καθίσταται συνεργός στο έγκλημα; Κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και με τον «τρομονόμο», όταν πήγε ν' απαγορευθεί η δημοσίευση των προκηρύξεων, αλλά γρήγορα ατόνησε...
 Νομικός δεν είμαι, όπως ο κ. Κοντονής, για να γνωματεύσω εάν η επίμαχη παράγραφος προσκρούει στο άρθρο 14 του Συντάγματος περί την ελευθερία του Τύπου, όμως με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το «χέρι» στα ΜΜΕ δεν είναι στη σύλληψή του αριστερό. Κάργα δεξιό το λες.
Το μόνο θετικό είναι ότι η επίμαχη παράγραφος -έτσι όπως τη διαβάσαμε και την... αγαπήσαμε- δεν έχει πάει ακόμη προς ψήφιση στην Βουλή...