Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Βολές στη δημοσιογραφία με άποψη

Ο Τύπος που λέει αλήθειες δεν αρέσει, γενικώς. Ούτε στους πολιτικούς ούτε στους καθεστωτικούς ούτε στους αντιφρονούντες ούτε στους κατασκευαστές Κοινής Γνώμης. Δεν αρέσει ενίοτε και στους αθλητικούς παράγοντες, όλου του φάσματος, που θα προτιμούσαν μονοχρωματικό και υπάκουο Τύπο, ελεγμένες και ελεγχόμενες απόψεις – και αν είναι δυνατόν διατυπωμένες από δημοσιογράφους με ομοιόμορφες φανέλες όπως ακριβώς ομοιόμορφα θέλουν να είναι και τα σχόλιά τους. Η επίθεση του Ολυμπιακού στον Αλέξη Σπυρόπουλο και στον OTE TV για την κριτική του στη μετάδοση του αγώνα με τον Φωστήρα είναι ένα χτύπημα στη δημοσιογραφία Γνώμης.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των Μέσων γνωρίζουν ότι ο Σπυρόπουλος δεν είναι εμπαθής, δεν λιμάρει αυτό που λέει για να κυλήσει στρογγυλεμένο στους ακουστικούς πόρους – και θα πει τη δική του, ανεπηρέαστη, αλήθεια απέναντι στον οποιανδήποτε. +/- Δείτε τη συνέχεια

Ο Σπυρόπουλος και η δημοσιογραφία που πρεσβεύει είναι η υγιής πλευρά ενός επαγγέλματος που νοσεί βαριά. Και το οποίο, φυσικά, δεν γιατρεύεται από την αυτολογοκρισία της NOVA που ακρωτηριάζει τη δημοσιογραφική Γνώμη απαγορεύοντας στους σχολιαστές της να κρίνουν διαιτητικές αποφάσεις. Και το κάνει αυτό η NOVA υποχρεωμένη, εξαναγκασμένη, για να αποφύγει πιέσεις, φραστικές επιθέσεις ή ακόμα και τρομοκρατικά χτυπήματα από ομάδες κρούσης, όπως ήταν ο εμπρησμός στο βαν της, πρόπερσι στη Λεωφόρο, όταν απειλήθηκαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ο Σπυρόπουλος και ο ΟΤΕ TV είχαν δεχτεί τη δυσαρέσκεια και στον τελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακού-Αστέρα Τρίπολης, όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε χωρίς δεύτερες σκέψεις αυτό που είδε το πανελλήνιο: την ελληνική εκδοχή στο χέρι του Θεού. «Είναι πέναλτι και αποβολή», είπε για τη φάση με τον Μανιάτη και η εθελοτυφλία τού οπαδισμού τον έστησε στον τοίχο. Βέβαια, απέναντι σε αυτήν την αλήθεια αντιπαρατάχθηκε η «αλήθεια» της εξήγησης για τη βιαστική αποχώρηση των θεατών από το ΟΑΚΑ ως έκφραση σιωπηλής δυσαρέσκειας. Έφυγαν, είπαν, για προλάβουν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού!

Δυστυχώς στη δημοσιογραφία – και όχι μόνο την αθλητική (στην πολική να δεις το πάρτι τού προπαγανδιστή) – η αλήθεια είναι αγαθό που έχει γίνει σπάνιο και επικίνδυνο. Γιατί στον Έλληνα οπαδό, σύμβουλο, πρόεδρο (και δεν μιλάω μόνο για τον Ολυμπιακό) κυριαρχεί η πεποίθηση ότι όταν δεν είσαι μαζί του, είσαι εναντίον του.

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)