Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Μην τον στήνουμε στον τοίχο

Αν μετρήσεις τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού με τη μεζούρα τού 1971, του 1985 ή του 1996, θα μιλήσεις για παταγώδη αποτυχία. Αν την κρίνεις χωρίς ετεροχρονισμούς, αναγνωρίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός λειτουργεί τα τελευταία χρόνια υπό ειδικό καθεστώς, αν παραδεχτείς ότι είναι ένας παρακμιακός σύλλογος που προσπαθεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και να ανακαλύψει πάλι τις χαμένες του διαδρομές στον χάρτη της μεγάλης του ιστορίας, τότε θα βρεις απαλλακτικά ελαφρυντικά. +/- Δείτε τη συνέχεια

Παίζοντας φέτος ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, πραγματοποίησε ένα κομμάτι τού ταξιδιού για την επιστροφή. Και αυτό το κομμάτι είχε κακές στιγμές, είχε σημεία που πραγματικά εξόργιζαν (όπως η εμφάνιση στο Εστορίλ), είχε διαστήματα 90λεπτων με αναλαμπές, είχε και εκδηλώσεις αυτοχειρίας, σαν και αυτήν στη ρεβάνς με την Σταντάρ.

Αυτόν τον Παναθηναϊκό πολλοί τον κάθισαν στο σκαμνί, και όχι χωρίς επιχειρήματα. Αλλά ξεχνούν ότι είναι μια μεταβατική ομάδα, ένα σύνολο που δουλεύεται με συνθήκες πειραματικού εργαστηρίου. Και όπου επιδιώκονται ταυτόχρονα η οικονομική εξυγίανση, με παράλληλη δημιουργία ομάδας που θα παίζει καλή μπάλα, θα παίρνει Κύπελλο και θα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο από αντιπάλους με λυμένα τα οικονομικά τους.

Η φετινή πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Όμως, με προσεκτικότερη διαχείριση, χωρίς ανυποχώρητες αρνήσεις για μεταγραφές σε καίριες θέσεις, αλλά και με «λίγη τύχη να ’χε», θα μπορούσε η πορεία να ήταν καλύτερη. Μην ξεχνάμε τα τρία δοκάρια με τη Σταντάρ (ένα έξω, δύο μέσα) και τα δύο στη ρεβάνς με τη Εστορίλ. Ούτε ότι δυο φορές ισοφαρίστηκε στο 87΄ (με την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία και την Εστορίλ στη Λεωφόρο). Όπως δεν πρέπει να μας διαφεύγει – ούτε σε εμάς, αλλά κυρίως ούτε στον Παναθηναϊκό – ότι σε τέσσερις από τους δέκα ευρωπαϊκούς του αγώνες προηγήθηκε, όμως τελικά δεν νίκησε. Αυτό λέγεται πρόβλημα, αλλά μαζί λέγεται και εμπειρία που καταχωρείται στη «μνήμη» της ομάδας για να μην επαναληφθεί– φυσικά όταν θα έχουν βρεθεί οι λύσεις.

Δεν ήταν όλα μαύρα, λοιπόν, στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία τού Παναθηναϊκού. Όπως δεν όλα λευκά. Ξέρετε, οι διαβαθμίσεις τού γκρίζου είναι μερικές εκατοντάδες. Σε μια από αυτές βρίσκεται η αλήθεια για το Τριφύλλι.

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport τους Σαββάτου)