Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οι ασπριτζήδες τής δημοσιογραφίας

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΣΙΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΟΒΟΥ

Ο Ερίκ Αμπιντάλ έχει δρομολογήσει την επιστροφή του στην Ισπανία. Ίσως τον Δεκέμβρη, ίσως το καλοκαίρι – κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Live Sport δεν έλεγε ψέματα όταν πρωτόβγαλε το θέμα. Στο διάστημα που ακολούθησε ήρθαν από την Ισπανία δυο επιβεβαιώσεις. Πρώτα από τη Sport, προχθές από τη Mundo Deportivo. H Live όσο και να τα είχε καλά με τη συνείδησή της, αυτό το νταμπλ στις επιβεβαιώσεις το χρειαζόταν και ήταν για γύρο θριάμβου! Σχήμα λόγου δηλαδή. Σιγά μην αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Αν και στη δημοσιογραφία τα αυτονόητα, όπως τα ξέραμε κάποτε, έχουν αλλάξει. +/- Δείτε τη συνέχεια

Αυτονόητο έχει καταντήσει να είναι η δέσμευση, η χειραγώγηση, η οπαδοποίηση του δημοσιογράφου, η αυτολογοκρισία – γιατί ξέρει τα όρια του φράχτη που του έχουν χαράξει στο μαντρί τής σκέψης και της πένας του. Και πέρα από όλα αυτά, ο φόβος. Ο φόβος! Σκεφτείτε πόσοι «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» δεινοπάθησαν κάνοντας τη δουλειά τους – στα αθλητικά και πέραν αυτών. Προχθές ακόμα, έβαλαν φωτιά στην Athens Voice γιατί στους εμπρηστές δεν άρεσαν αυτά που γράφει. Έλεος!

Φυσικά τα περί δεσμεύσεων κλπ δεν ισχύουν για όλους τους δημοσιογράφους – αν ίσχυαν θα φουντάραμε. Δεν ισχύουν καν για τους περισσότερους. Ισχύουν όμως για όλο και πιο πολλούς. Σκεφτείτε τη μετάλλαξη της δημοσιογραφίας στα μνημονιακά χρόνια. Πόσο φούντωσε η παπαγαλία, πόσο πλήθυναν οι ασπριτζήδες τού επαγγέλματος που κάνουν το μαύρο, άσπρο, πόσοι περισσότεροι είναι οι πλασιέ δημοσιογραφικών προϊόντων μιας πολιτικής που στηρίζεται πάνω στον κυρίαρχο Φόβο και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε πολίτες, σε επιχειρηματίας, σε ασφαλιστικά ταμεία – στη ζωή μας ολόκληρη.

Ξέφυγα; Πολύ! Πήγαινα για Καλαμπάκα και βρέθηκα Μονεμβασιά. Αλλά όλες αυτές οι σκέψεις για τον χώρο μας, τον επαγγελματικό, είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που απλώνεται χιλιόμετρα. Τι λέγαμε, λοιπόν; Για τη Live. Που δουλεύει με τα παραδοσιακά αυτονόητα και όχι με τα καινούργια. Γι’ αυτό επιβραβεύεται και, έτσι, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ήταν η μόνη αθλητική εφημερίδα που δεν είχε πτώση. Είχε άνοδο! Επειδή εδώ γράφουμε ελεύθερα. Και επειδή αυτή η εφημερίδα ιδρώνει τη φανέλα της.

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης με τίτλο «Ιδρώνει της φανέλα της η Live»)