Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

«Fuck FIFA!»

Η ΦΤΩΧΕΙΑ, Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΥΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ.... ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΣΕΦ ΑΝ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ!

Το Μουντιάλ έχει θέαμα: το πιο χορταστικό από τις διοργανώσεις που θυμόμαστε. Έχει γκολ: πλησιάζει το ρεκόρ του ΄98 (171). Έχει αλλεπάλληλες παρατάσεις: πέντε στα οκτώ ματς των «16». Αλλά έχει και πολλή δυστυχία! Όσοι δεν θεωρούμε το ποδόσφαιρο «όπιο των λαών» και εύκολο στόχο ιδεολογικής διανοουμενίστικης θολούρας, οφείλουμε να το βλέπουμε αυτό και να το μεταφέρουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Έστω και χωρίς την ακτιβιστική διάθεση του θεατή που εισέβαλε προχθές στον αγώνα Βελγίου-ΗΠΑ για να μεταδώσει στην Υφήλιο μήνυμα γραμμένο στην μπλούζα του: «Σώστε τα παιδιά από τις φαβέλες!». +/- Δείτε τη συνέχεια

Οι φαβέλες! Τόσο αξιοθέατο (που σε κάποιες περιοχές οι τουρίστες το περιηγούνται με τελεφερίκ πάνω από τις παραγκουπόλεις!) όσο αξιοθέατα είναι τα σύγχρονα γήπεδα, οι απέραντες παραλίες, οι εξωτικές γυναίκες με τα επιθετικά στήθη και κατακτητικά οπίσθια.

Το καταπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας είναι ένα Μουντιάλ-ροκ! Οι εικόνες, που έρχονται πια σε χρόνο μηδέν, έχουν μέσα τους την παράνοια. Τηλεοράσεις σε τοίχους ουρητηρίων, μπροστά από τα αφοδευτήρια για να μη χάνεται λεπτό από τους αγώνες, τρομακτικοί πάνοπλοι αστυνομικοί εν παρατάξει σε αμμουδερές παραλίες, δίπλα από χαμίνια που παίζουν ξυπόλητα μπάλα, φτωχογειτονιές ντυμένες στα κίτρινα σε στιγμές ποδοσφαιρικού παροξυσμού και καταπληκτικά γκράφιτι στους δρόμους, εξαιρετικής περιγραφικότητας για όλα αυτά.


Μαζί, ένα βαγόνι τρένου, σχεδιασμένο στο μεγαλύτερο μήκος του με ένα μεγαλόπρεπο γιγάντιο «FUCK FIFA!» Μια προτροπή, ένα «κατευόδιο», που έχει σχέση και με την κοινή πεποίθηση στη Βραζιλία ότι από τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στοιχίσει η διοργάνωση (τρεις φορές μεγαλύτερο κόστος από κάθε προηγούμενη), ένα μεγάλο μέρος το έχουν φάει η διαφθορά και οι ύποπτες διασυνδέσεις πολιτικών και κατασκευαστών!

Παρόλα αυτά, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν η Βραζιλία σηκώσει το τρόπαιο στις 13 Ιουλίου, οι Βραζιλιάνοι θα συγχωρήσουν την κυβέρνηση για τη ρεμούλα, τα ημιτελή πολυδιαφημισμένα έργα και τα άγρια ξεσπιτώματα. Και ότι η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αν όχι, μαύρο φίδι που την έφαγε! Αλλά κάποια στιγμή για το θέμα θα τα ξαναπούμε.

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης με τίτλο «Μουντιάλ-ροκ»)