Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αρθρογράφοι του σωρού με 100 ευρώ! (Διαφορές ρεπορτάζ και αρθρογραφίας)

Το ρεπορτάζ είναι η πιστή παρουσίαση των γεγονότων ΧΩΡΙΣ την άποψη του ρεπόρτερ, ο οποίος οφείλει να ψάχνει, να διασταυρώνει και να δημοσιοποιεί το γεγονός (την είδηση δηλαδή), κρατώντας εντελώς ουδέτερη και αποστασιοποιημένη στάση. Κοινώς, αυτό που ενδιαφέρει στο ρεπορτάζ είναι να μάθει ο κόσμος την είδηση και ΟΧΙ την άποψη του ρεπόρτερ πάνω στην είδηση. Αντίθετα, το άρθρο είναι ένα κείμενο ανάλυσης πάνω στο γεγονός, πάνω στην είδηση, που μοιραία εμπεριέχει και την άποψη του συντάκτη! +/- Δείτε τη συνέχεια

Δηλαδή στο άρθρο ενδιαφέρει πλέον η άποψη του δημοσιογράφου, η οπτική του στα πράγματα, γι’ αυτό και ο αρθρογράφος είναι πάντα ένας έμπειρος δημοσιογράφος ευρείας αποδοχής. Έχει «κερδίσει» δηλαδή με τη δουλειά του επί σειρά ετών τον σεβασμό στο χώρο και την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, κατ’ επέκταση έχει κερδίσει με τη δουλειά του τη δυνατότητα να αρθρογραφεί και να παρουσιάζει δημόσια την άποψή του!

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, για να γινόταν κάποιος αρθρογράφος (να αρθρογραφούσε δηλαδή… κοινώς να αναπτύσσει άποψη για τα όσα συμβαίνουν και να δημοσιοποιεί την ανάλυσή του στο έντυπο που εργάζεται) δεν αρκούσε το να ήταν απλώς ένας καλός ρεπόρτερ. ΟΥΤΕ αρκούσε το να είχε ένα καλό χειρόγραφο. ΟΥΤΕ αρκούσε το να είχε πολλά χρόνια στη δημοσιογραφία.

Για να γινόταν κάποιος αρθρογράφος, να γράψει Άρθρο δηλαδή, θα έπρεπε να είχε ΚΑΙ τα τρία!!! ΚΑΙ να ήταν καλός ρεπόρτερ (να κατέχει δηλαδή τα πράγματα καλά με όλες τις παραμέτρους) ΚΑΙ να είχε εξαιρετικό χειρόγραφο (όσο και να ξέρεις τα πράγματα καλά, τι να το κάνεις αν δεν μπορείς να συντάξεις μια πρόταση?...) ΚΑΙ να είχε χρόνια πάνω στο μάχιμο ρεπορτάζ!!! ΣΗΜΕΡΑ φαίνεται πως δεν ισχύουν πλέον όλα αυτά. Σήμερα για να γίνεις "αρθρογράφος", αρκεί να μπορείς να κάνεις 100 copy-paste την ημέρα από άλλα σάιτ! Και θα γίνεις και… μόνιμως μάλιστα!!! Με 100 ευρώ τον μήνα!!!

Jim Βas

(Ο Jim Βas είναι συνάδελφος δημοσιογράφος και φίλος. Το κείμενο δημοσιεύτηκε ως ανάρτηση στο facebook και αναδημοσιεύεται από το μπλογκ με τη συναίνεσή του)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ HARDDOG: Από την εικόνα της αγγελίας που εικονογραφεί το θέμα, διαβάζουμε ότι «Ζητείται μονίμως αρθρογράφος» (με ωμέγα αν δεν το προσέξατε). Δηλαδή τι εννοεί ο κύριος «εκδότης»; Ότι ζητεί μόνιμα - καθημερινά και για πάντα - αρθογράφο, άρα το «δημοσιογραφικό» προσωπικό ανανεώνεται διαρκώς και αενάως; Ή θέλει μόνιμο αρθρογράφο;