Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

ΠΑΟ και… χρυσός ενώνουν!

Ο φετινός Παναθηναϊκός της Ανανέωσης δεν αναδιάταξε μόνο την ομάδα του, ανανέωσε και τις σχέσεις με τον κόσμο του. Τις επανατοποθέτησε πάνω σε βάσεις αμοιβαίου σεβασμού. Ο οποίος είχε λείψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Τα πυρά των οπαδών ήταν κυρίως εναντίον τής διοίκησης, αλλά συχνά η ομάδα γινόταν παράπλευρη απώλεια. Όπως γίνονταν κάποιοι (αρκετοί) παίκτες. Και μιλάμε σε βάθος χρόνου: Βύντρα, Μπασινάς, Γκούμας, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις – έτσι όπως τις θυμάμαι πρόχειρα. Ξερά και χλωρά καίγονταν σε μια φωτιά που για χρόνια έκανε παρανάλωμα το Τριφύλλι. +/- Δείτε τη συνέχεια

Ο Παναθηναϊκός τού 2014 δεν έχει καμιά σχέση με τον Παναθηναϊκό τού ’13, του ’12, ακόμα και τον Παναθηναϊκό του ’10 με το νταμπλ, την πολυμετοχική ανάταση αλλά και τις πολυμέτωπες – κάποιες φορές και λυσσαλέες – συγκρούσεις. Ομάδα και κόσμος ήρθαν πιο κοντά. Αμβλύνθηκαν ακόμα και οι γωνίες που υπήρχαν στα αισθήματα για τα νέα πρόσωπα. Ο Νταμπίζας από αποδιοπομπαίος έγινε αποδεκτός. Για κάποιους, πολύ σκληρούς, απλώς ανεκτός. Για κάποιους άλλους ο άνθρωπος από τον οποίο «πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη».

Όλα και όλοι στον Παναθηναϊκό, όταν άρχισαν να φαίνονται τα καλά δείγματα, ήρθαν πιο κοντά. Την Κυριακή μπήκε και επίσημα σφραγίδα με βουλοκέρι σε αυτήν την προσέγγιση Κόσμου και Ομάδας. Με τον ζεστό αποχαιρετισμό στη Λεωφόρο. Και με αυτό (ας το πούμε με την ξενική ορολογία για να γίνει… πιο κατανοητό) στάντινγκ οβέισον που έδειξε πόσο πολύ έχει διεισδύσει η ομάδα στην καρδιά των φιλάθλων της.

Οι παλιότεροι θυμόμαστε τη θέρμη που υπήρχε για την πρώτη μεγάλη Ανανέωση του ’66. Λατρεία! Άλλες εποχές τότε και άλλοι οι λόγοι που οδήγησαν σε εκείνη την ιστορική αλλαγή. Όμως έχει πολλές ομοιότητες ίδια η συσπείρωση του τότε και του τώρα. Εν τέλει και εκείνος ο Παναθηναϊκός και ο σημερινός ενώνει. Όπως και ο χρυσός, που λέει το σλόγκαν…

Υστερόγραφο (για τη συνέντευξη Αλαφούζου): Δεν βοηθάει κανέναν να γίνεται ο Παναθηναϊκός αυτόκλητος υπερασπιστής του ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ του Παναθηναϊκού. Και, κυρίως, δεν βοηθάει στην ηρεμία των ομάδων που τόσο χρειάζονται.

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)