Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τους ονομάζουν λαθρεπιβάτες και τους φουντάρουν

Ο κρουπιέρης μαζεύει την τράπουλα, τα σημαδεμένα φύλλα ανακατεύονται με τα καλά, το παιχνίδι τελειώνει και οι χαμένοι αποχωρούν με τις τσέπες τους βγαλμένες έξω, να κρέμονται σαν λαχανιασμένες γλώσσες. Το ταξίδι θα συνεχιστεί με τους ικανότερους στο ρεσάλτο, τους ταχυδακτυλουργούς, αυτούς που βγάζουν από τα καπέλα πόντους (όχι μόνο από τα δικά τους ημίψηλα αλλά και από ξένα), εκείνους που έχουν τη μαστοριά και τον τρόπο από το «τίποτα» να φτιάχνουν το «κάτι» και διαθέτουν το ταλέντο να ωραιοποιούν την ανυπαρξία. +/- Δείτε τη συνέχεια

Τα συνεταιράκια θα συνεχίσουν στο διαμέρισμα θέατρου τού σκάφους τις παραστάσεις με το προαναγγελθέν φινάλε και όσοι επιβάτες έχουν εισιτήριο, διαθέτουν διαβατήριο και χαρτιά νομιμότητας θα ονομαστούν λαθρεπιβάτες και θα πεταχτούν στη θάλασσα – όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι.

Κάποιοι θα πονέσουν για την κατάντια, για τους φουνταρισμένους, για την κακή σκηνοθεσία, για την εφιαλτική σκηνογραφία, αλλά… ξένος πόνος, ξώδερμα, που έλεγε και η γιαγιά. Αυτόκλητοι υπηρέτες ουράνιων δυνάμεων θα επικαλούνται πάλι και πάλι την εξ ύψους σωτηρία τους, Όμως – πατριάρχη μου! – μακάρι ο Θεός να τους συγχωρέσει, μα δεν θα Του είναι εύκολο! Και εσύ, προσωπικά, κάνε ένα καλό πολυετές συμβόλαιο με τον εξομολογητή σου να του λες τι συμβαίνει γύρω σου, τι παίζεται, τι δεν ομολογείται και αν πρέπει να κολάζεσαι με όσα βλέπεις, ακούς και διαισθάνεσαι.

Οι κοινοί θνητοί, αυτοί που απλώς ψυχανεμίζονται αλλά δεν βλέπουν, εκείνοι που μόνο μυρίζονται αλλά τους φτάνει αυτό για να πεισθούν, αναποδογυρίζουν το πλάνο για να δουν και την πίσω πλευρά, να αντικρίσουν τα πρωτόφαντα και να καταλάβουν περισσότερα αναδεύοντας τον βυθό. Οι μέρες περνούν, οι νοικοκυραίοι φεύγουν, οι υγιείς αποβάλλονται, οι έσχατοι έσονται πρώτοι και εγώ θυμάμαι τον Κάλχα παππού που – πολλά χρόνια πίσω – μου έλεγε μέσα από το ξεδοντιασμένο στόμα του: «Οι πουτάνες και οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές».

Συγγνώμη αν σας σοκάρω με τη… σαφήνειά μου!

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)