Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τα 120 σκυλιά της Βόρειας Κορέας και τα μίντια της μυθοπλασίας

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΤΩΔΟΥΣ «ΕΙΔΗΣΗΣ».  Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΑΝΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ ΓΚΛΑΒΕΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΗΣ 

Τη Φραγκίσκα Μεγαλούδη δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Ωστόσο, παρακολουθώ από καιρού εις καιρόν όσα γράφει. Διότι είναι η μοναδική Ελληνίδα που ζει στη Β. Κορέα. Εγκαταστάθηκε πριν από έναν χρόνο στη Πιόνγκ Γιάνγκ, ακολουθώντας με το μικρό της γιο τον άντρα της – στέλεχος του ΟΗΕ. Η ίδια, δουλεύει στο πρακτορείο ανθρωπιστικών ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αρθρογραφεί σ’ εναλλακτικά –τουλάχιστον υπό την έννοια ότι δεν ανήκουν στις γνωστές «βαρονίες»- ελληνικά «μέσα» και συνεργάζεται και με ξένα ΜΜΕ, όπως το Spiegel.
Την Παρασκευή, λοιπόν, όταν οργίασε η «είδηση» -αναπαραγωγή από την Daily Mail- ότι ο ηγέτης Βόρειας Κορέας έριξε τον θείο του βορά σε 120 σκυλιά που τον έκαναν κιμά, παρακολουθούσα και το παράπονο της Μεγαλούδη, όπως το εξέφραζε στη σελίδα της στο facebook, πως κανένα από τα ελληνικά ΜΜΕ δεν της ζήτησε την άποψή της (βρίσκεται αυτές τις ημέρες εδώ, λόγω Εορτών). Παράλληλα με το παράπονο, προσπαθούσε ν’ απαντήσει σε διάφορα σχόλια… followers, ν’ αποδείξει ότι δεν είναι ελεφαντίνα. +/- Δείτε τη συνέχεια

Και, ακόμα, προσπαθούσε να εκφράσει τη βεβαιότητά της πως πρόκειται για αποκάλυψη-«μούφα» δεν στηρίζεται σε κανενός είδους λατρεία για το βορειοκορεατικό καθεστώς και τον ηγεμόνα του, αλλά σε προσωπική πληροφόρηση, γνώση, καθώς και στην κοινή λογική. Γιατί, φερ’ ειπείν, ο δήμιος Κιμ Γιόνγκ Ουν να επιστρατεύσει 120 σκυλιά, όταν τη βρόμικη δουλειά θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν και πέντε πεινασμένα τετράποδα; Εξάλλου, ουδέποτε ο Κιμ απέκρυψε την εκτέλεση του διάσημου –μετά θάνατον- θείου του.

Ειδικά σε αυτή την τελευταία προσπάθειά της, να τα βάλει με μανιχαϊσμούς και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς σκέψης των άλλων, τη λυπήθηκα! Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι έχουμε βρεθεί σε θέση να προσπαθούμε μιλήσουμε ελληνικά σε ανελλήνιστες γκλάβες. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γυρίσεις ποικιλώνυμα –ορισμένα και επώνυμα- και ποικιλόμορφα κεφάλια, να πείσεις –όπως η Μεγαλούδη την Παρασκευή- ότι δεν συνιστά καρτποσταλική περιγραφή ενός μακρινού κι απόμακρου κράτους η διατήρηση μίας απόστασης από το ιερό αντι-βορειοκορεατικό μένος που έχει εκθρέψει η δυτική προπαγάνδα, να εξηγήσεις πως η αναντίλεκτη απολυταρχία του Κιμ Γιόνγκ Ουν δεν συνεπάγεται ντε και καλά παραφροσύνη πέρα από κάθε φαντασία.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εύκολο, επίσης, ν’ αποτινάξεις τις υποψίες των άλλων ότι πιθανώς φυλάς τα νώτα σου, μια και ζεις εκεί, έστω στο luxury club της χώρας, όπως είναι το διπλωματικό χωριό. Άντε να πείσεις ότι δεν είσαι spokeswoman του Κιμ Γιόνγκ Ουν όταν λες πως ήταν «μούφα» και το άλλο «αποκλειστικό», πριν από μερικούς μήνες, ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε «καθαρίσει», λέει, την τραγουδίστρια πρώην φίλη του. Κάτι που είχε βγάλει, τότε, οι Νοτιοκορεάτες. Και ας λες ότι δεν γίνεται, ρε παιδιά, να την έχει εκτελέσει και τα τραγούδια της να παίζονται ακόμα στο ραδιόφωνο, δεν λειτουργούν έτσι αυτά τα καθεστώτα. Και ας λες ότι είμαι εναντίον των δικτατορικών και κληρονομικών καθεστώτων …

Ευτυχώς για την ίδια και δυστυχώς για τα δικά μας ΜΜΕ, κυρίως τα «σοβαρά», την ίδια ώρα η Washington Post (τουλάχιστον η ηλεκτρονική της έκδοση που είδα εγώ) ανέφερε ότι είναι πιθανό να μην ίσχυε η «είδηση» με τα 120 σκυλιά. Εξηγούσε, μεταξύ άλλων, ότι την «πληροφορία» έριξε πρώτη στην πιάτσα μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ. Ο Τύπος της συγκεκριμένης χώρας έχει έντονη οσμή ταμπλόιντ, η δε συγκεκριμένη εφημερίδα είναι από τις φτηνότερες των φτηνών. Ευτυχώς, γιατί –αν μη τι άλλο- δεν θα τη βγάλουν ημίτρελη με την ίδια ευκολία που έχουν βγάλει ημίτρελο τον Κιμ, ότι έτσι και στραβοκοιμηθεί το πρωί θα πατήσει ένα κουμπάκι και θα μας κάνει Ναγκασάκι.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα 120 σκυλιά της Βόρειας Κορέας ήταν ένα παραμύθι. Μεγαλύτερο και από το παραμύθι με τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, κατά… 19 σκυλιά! Φαίνεται, επίσης, ότι κάποιες βασικές αρχές της δημοσιογραφίας, όπως το ψάξιμο ενός θέματος πριν από τη μετάδοσή του, ώστε να μην μπάζει, ιδίως όταν αυτό ακούγεται εξωφρενικό, διανύουν παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων. Αυτό που δεν φαίνεται (προσωπικά, πάντως, δεν το βλέπω) είναι ότι πολύς κόσμος, ο οποίος μέσα από το ίντερνετ απέκτησε βήμα, νιώθει έτοιμος να δεχτεί μερικά αυτονόητα: ότι δεν γεννήθηκε παντογνώστης. Ότι ενίοτε μπορεί κάποιοι να ξέρουν πέντε πράγματα περισσότερα απ’ αυτόν, είτε από συγκυρία είτε… έτσι. Ότι ενίοτε αυτοί οι κάποιοι νιώθουν στριμωγμένοι υπεραπλουστευτικά σχήματα. Ότι εν πάση περιπτώσει αυτοί οι κάποιοι το παλεύουν και δεν ικανοποιούνται πάντα με prêt à porter γνώμες.

7 σχόλια:

 1. Όχι πως το παλικαράκι δεν έχει τη δολοφονική τρέλα του! Αλλά τα μίντια ξέρουν ότι το παραμύθι όσο πιο τερατώδες είναι τόσο πιο πολύ πουλάει. Ειδικά όταν θέλουν να διαβρώσουν περισσότερο διαβρωμένα καθεστώτα που έχουν βλάψει την υπόθεση "αλλαγή", ουσιαστική αλλαγή, για καλύτερες συνθήκες ζωής του ανθρώπου. Θυμάμαι κάποτε, μερικές δεκαετίες πίσω, που το ΤΙΜΕ είχε κάνει ρεπορτάζ για την πορνεία (και την παιδική, νομίζω) στη Ρωσία δημοσιεύοντας φωτογραφίες ακόμα και από την Κόκκινη Πλατεία! Το ρεπορτάζ αποδείχτηκε κατασκευασμένο πέρα ως πέρα.
  Αυτές τις μέρες εκτός από την τερατολογία για τα 120 πεινασμένα σκυλιά, γράφτηκε ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν εκτέλεσε και τη νεαρή γυναίκα του επειδή τον απατούσε (είναι η κυρία πλάι του στην πρώτη φωτογραφία του άρθρου σου). Αποδείχτηκε και αυτή η είδηση "μούφα", όπως παραδέχτηκαν δυτικά Μέσα. Και σε αυτήν την περίπτωση καταργήθηκε το δημοσιογραφικό αξίωμα που λέει "μην αφήνεις τη αλήθεια να σου χαλάει μια ωραία ιστορία".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ότι σκότωσε τον μπαρμπα....κανονικά, χωρίς σκυλια, τον απαλλασσει???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά και δεν τον απαλλάσσει, ουδέποτε η Β. Κορέα υπήρξε το όνειρό μου. Ουδείς νοήμων μπορεί να είναι υποστηρικτής του Κιμ Γιόνγκ Ουν, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε δικτάτορας ντε και καλά έχει χάσει εντελώς τα λογικά του όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν. Μπορεί και να δρα στοχευμένα, να κάνει πολιτικά παιχνίδια, είτε αυτά μας αρέσουν είτε όχι. Η δολοφονία του θείου είχε να κάνει με εσωτερικά παιχνίδια εξουσίας και το ότι ο Κιμ την ανακοίνωσε... πανηγυρικά δεν έχει να κάνει με κάποιο βίτσιο. Επίσης, ουδείς έχει ασχοληθεί, επειδή και η πληροφόρηση είναι με το σταγονόμετρο, με τη γενικότερη εσωτερική πολιτική του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γραφεις: "Επίσης, ουδείς έχει ασχοληθεί, επειδή και η πληροφόρηση είναι με το σταγονόμετρο, με τη γενικότερη εσωτερική πολιτική του..."
   H οποια υπονοείς ότι μπορει να είναι καπου και καλή???

   Διαγραφή
 4. Γνωρίζεις εσύ αν η καθημερινότητα των Βορειοκορεατών, πάντα στο πλαίσιο του καθεστώτος, εννοείται, έχει βελτιωθεί ή χειροτερέψει σε σχέση με τον προηγούμενο ηγέτη της δυναστείας; Ή αν έχει αλλάξει, σε ποια θέματα έχει βελτιωθεί και σε ποια έχει χειροτερέψει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οχι βέβαια, τι να τον απαλλάξει;
  Ο μπούλης της πλάκας, είναι όπως κάθε τρελός δικτάτορας που περνάει καλά αυτός και το περιβάλλον του, με στυλ "διαίρει και βασίλευε".
  Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, ότι το τέλος αυτής της εσωστρέφειας σε αυτόν τον βασανισμένο λαό, έρχεται. Αργά (το πιθανότερο) ή γρήγορα, αλλά πάντως έρχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καθε ποτε γίνονται εκει εκλογες....;

  ΑπάντησηΔιαγραφή