Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Και τώρα τι να ευχηθείς;

Κάποτε (δεν πάνε πολλά χρόνια) στις Πρωτοχρονιές ευχόμαστε τι θέλουμε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος. Από το 2010 το παιχνίδι άλλαξε. Τώρα λέμε τι θέλουμε να μας πάρει: χρέη, μνημόνια, χαράτσια, τροϊκανούς, υπερφόρους, μίζες, μιζαδόρους, δηθενάδες, ψεύτες, κλέφτες, εισπρακτικές, πολιτικάντες. Αν το 2014 μπορούσε να σηκώσει ό,τι και όσα θέλουμε να διώξουμε θα χρειαζόταν έναν τεράστιο κομβόι τριαξονικών. Αλλά δεν θα το κάνει. Δεν είναι ο χρόνος νταλικέρης για να μας απαλλάξει από όσα (και με δική μας ευθύνη) μας φόρτωσαν. Θέλει να βάλεις πλάτη για την όποια απαλλαγή. Να ροζιάσει ο ώμος σου από το κουβάλημα, σιγά σιγά και λίγο λίγο. +/- Δείτε τη συνέχεια
Δεν ξέρω τι να ευχηθώ για το 2014 πέρα από υγεία και δουλειά.

• Το πρώτο για να μην πέσουμε στα λιμαρισμένα νύχια του ΕΣΥ.
• Το δεύτερο για να μη γίνουμε θυσία στον Μινώταυρο της ανεργίας που μασάει και ξαναμασάει εκατοντάδες χιλιάδες πριν τους καταπιεί πολτοποιημένους.

Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι που φτάσαμε «ως εδώ» και οδεύουμε για το «ως εκεί κάτω». Δεν φταίνε η Μέρκελ και ο Σόμπλε που βρίσκονται στη διαδικασία του ρεψίματος πριν αρχίσουν να (μας) ξανατρώνε. Φταίμε και εμείς. Για την αμβλυμμένη μας κρίση, για τις ανοχές απέναντι στα σκυλιά τής ρεμούλας που λυμαίνονταν τη χώρα χρόνια τώρα.

Φταίμε για την τάση μας (μερικών από την αφεντιά μας) να μπούμε και εμείς στον εσμό των λαφυραγωγών, να κάνουμε πολιτικά κονέ, να κυματίσουμε πλαστικές σημαίες – συχνά όχι από ιδεολογία, αλλά από συμφέρον. Φταίνε φυσικά – φυσικότατα! – οι άλλοι, αλλά φταίμε και εμείς. Γιατί άμα δεν γονατίσει η καμήλα δεν μπορεί κανείς να γίνει καμηλιέρης στην πλάτη της.

Τελειώνοντας θα επαναλάβω την ευχή με μια προσθήκη: υγεία και δουλειά. Μαζί και Πολιτισμό. Μας λείπε τόσο πολύ. Και δεν εννοώ κουλτούρα, διάβασμα, διανόηση και τα σχετικά. Εννοώ σωστή συμπεριφορά και σεβασμό στον άλλον. Αλλά θα μας πάρει πολύ για να το συζητήσουμε. Ας το αφήσουμε για του χρόνου. Καλά να ’μαστε ως τότε.

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της Live Sport)