Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Κοινώ εράνω ανίδρυσαν»

Όλα στην παρουσίαση του γηπέδου της ΑΕΚ ήταν τέλεια. Αν η ίδια τελειότητα, αμεσότητα και, κυρίως, συμμετοχικότητα επαναληφθεί στην εφαρμογή των πλάνων, τότε το γήπεδο θα είναι έτοιμο με ταχύτητα… κατασκευαστικού φωτός. Δύσκολο; Σαφώς και δύσκολο! Προσεκτικός και θέλοντας να είναι έγκυρος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν δεσμεύτηκε με ημερομηνίες έναρξης του έργου. Που, βέβαια, είναι υψηλών απαιτήσεων. Τα κεφάλαια δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα – αλλά ένα σημαντικό μέρος τους. Από εκεί αρχίζουν τα πάντα. «Το βασικό είναι τα χρήματα. Όταν έχεις χρήματα όλα γίνονται», είπε ο Μελισσανίδης. +/- Δείτε τη συνέχεια

Γι’ αυτό, το χρήμα πρέπει να εισρεύσει σήμερα, αύριο. Και μεθαύριο να μπουν οι μπουλντόζες, αντιμεθαύριο οι μπετονιέρες και την άλλη εβδομάδα το κλειδί στο χέρι. Αν το εγχείρημα αργήσει, το όραμα θα αρχίσει να σιτεύει και να μαραγκιάζει σαν μήλο ξεχασμένο στο καλάθι.
Οι Ενωσίτες ξέρουν καλά από ανατροπές ονείρων στο γηπεδικό τους θέμα. Το ξέρουν περισσότερο οι Παναθηναϊκοί. Που είχαν δει να παίρνουν μέτρα στο Γουδί, να φωτογραφίζονται και να αξιολογούνται παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια τού Στρατού (για να αξιοποιηθούν κάπως!), να ιδρύεται εταιρία για την κατασκευή τού γηπέδου.
Και, ακόμα, είχαν δει να μπαίνουν μπουλντόζες στον Βοτανικό, κάτι να γκρεμίζουν, κάτι να σκάβουν και τελικά να πηγαίνουν για αρχειακή φωτογραφία στο Μουσείο Ονείρων. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.


Η προχθεσινή εξαιρετικά σοβαρή παρουσίαση αποτελεί δέσμευση ότι τα βίρτσουαλ θα εξελιχθούν σε πραγματικότητα και ότι τα θρι ντι θα γίνουν υπαρκτές κατασκευές. Ο Μελισσανίδης προσβλέπει στη συμμετοχή «των πολλών με λίγα, των λίγων με πολλά». Είναι κι αυτό ένα στοίχημα, μια πρωτοπορία. Αυτό το «κοινώ εράνω ανίδρυσαν οι απανταχού» (οι εντός κι εκτός συνόρων Ενωσίτες) που πρέπει να γραφτεί σε πλάκα της «Αγιας Σοφιάς» θα είναι μοναδικό στην αθλητική ιστορία.

Ως τώρα η συμμετοχικότητα φίλων στο ποδόσφαιρο για μεγάλους στόχους (μέλη Ολυμπιακού αφενός, πολυμετοχικότητα και Σύμμαχοι Παναθηναϊκού αφετέρου) τσακίστηκε στη μικρή ανταπόκριση, στην έλλειψη διάρκειας και στην απροθυμία. Η ΑΕΚ εκεί που άλλοι πέτυχαν λίγα θέλει να θριαμβεύσει με πολλά. Ο καιρός θα δείξει.

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Live Sport τής Παρασκευής)