Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Εθνική και ρατσισμός…

Πιο μεγάλη ζημιά από το ρατσιστικό πανό στο Καραϊσκάκη, στον αγώνα με τη Σλοβακία, δεν είναι τα 25 χιλιάρικα πρόστιμο. Είναι η προσβολή τής ανθρώπινης (και της εθνικής) αξιοπρέπειας, είναι η ζωώδης συμπεριφορά ανθρώπων απάνθρωπων, μια συμπεριφορά που απλώνεται σαν κηλίδα στα γήπεδα της Ευρώπης (και φυσικά όχι μόνο σε αυτά) από τα βάθη των δεκαετιών μέχρι σήμερα.
Το φαινόμενο στην Ελλάδα δεν έχει τις γιγάντιες διαστάσεις που παίρνει η ρατσιστική κτηνωδία σε χώρες-πιλότους για την εκτροφή ρατσιστικών κτηνών. Δεν έχουμε για παράδειγμα περιστατικά άγριας ακρότητας όπως στην Αγγλία, τη δεκαετία του ’80, όταν οπαδοί (της Μίλγουολ νομίζω) φώναζαν εν χορώ λίγο καιρό μετά από τραγωδία με πυρκαγιά σε γήπεδο (πάλι νομίζω: της Μπράντφορντ) το ανατριχιαστικό σύνθημα «τώρα ξέρουμε, οι μαύροι καίγονται καλύτερα από το πετρέλαιο». (Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαύροι). +/- Δείτε τη συνέχεια

Παρόλα αυτά ο σεβασμός στον άνθρωπο, από όπου και να προέρχεται, έχει υποχωρήσει δραματικά στα ελληνικά γήπεδα. Ο οργανωμένος ιδεολογικός φασισμός έχει κάνει δουλειά περνώντας σε ετερόφωτους βλάκες τής κερκίδας που μαϊμουδίζουν ρατσιστικές αντιδράσεις, μιμούμενοι ακόμα και ήχους της μαϊμούς, χωρίς να έχουν πολιτικά ή ιδεολογικά κίνητρα.
Το κάνουν γιατί είναι ανεγκέφαλοι μιμητικοί ουρακοτάγκοι όπως εκείνοι στον Βόλο, που σε φιλικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό επιτέθηκαν με ρατσιστικά εμέσματα στον Σισέ. Οι «ουγκ ουγκ» του Ολυμπιακού Βόλου (έτσι φώναζαν στον Γάλλο) ρεζίλεψαν τους εαυτούς τους (ποσώς ενδιαφέρει), την ομάδα και την Ελλάδα. Όπως τη ρεζίλεψαν με το πανό τους οι αχθοφόροι της ρατσιστικής ντροπής που την κουβάλησαν στο Καραϊσκάκη για το ματς με τους Σλοβάκους, σε μια μέρα που οι αρχές το μάντευαν, το περίμεναν, το διάβαζαν στον Τύπο, αλλά δεν το απέτρεψαν. Και έτσι, η Εθνική έγινε δέκτης της ρατσιστικής κηλίδας που λέγαμε στην αρχή. Και που απλώνεται επικίνδυνα μαζί με άλλα έλκη στην πολιτική και την κοινωνική μας ζωή. Ελπίζουμε για την Παρασκευή να έχουν γνώση οι φύλακες. Και αυτή τη φορά να μη τους βρουν – πάλι! – κοιμώμενους οι πλασιέ φυλετικής καθαρότητας.

Διον. Βραϊμάκης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Live Sport).