Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γι αυτό «δεν θα πεθάνουμε ποτέ…»

Είμαστε γραφικοί – όχι με τη υποτιμητική έννοια που έχει πάρει η λέξη. Και μαζί ευρηματικοί, δυνατοί, πολύ σκληροί για να πεθάνουμε εμείς και τα ήθη μας, αυτά που κάναμε στα χρόνια της «κανονικής ζωής». Κόντρα σε Γιώργο Παπανδρέου, Στουρνάρα, Βανιζέλο και τη μαχητική ελαφρότητα του Γεωργιάδη επιβιώνουμε και προχωράμε χωρίς να καταργούμε ό,τι καλώς ή κακώς αγαπάμε. Και κάνουμε παράξενα πράγματα. Όπως αυτό το γαμήλιο γλέντι στο πλάτωμα βενζινάδικου της Κορινθίας. Όπου νύφη, γαμπρός και καλεσμένοι χόρεψαν πάνω από τις δεξαμενές καυσίμων και δίπλα από τις αντλίες βενζίνης. +/- Δείτε τη συνέχεια

Το πράγμα έχει και τον συμβολισμό του – τους συμβολισμούς του: «Καιγόμαστε αλλά γλεντάμε». «Παίζετε με τη φωτιά, αλλά εμείς παντρευόμαστε». «Μια σπίθα και μπουρλοτιάσαμε». Όποια ανάγνωση θέλεις έχει αυτή η φωτογραφία που παραπέμπει έντονα σε Βαλκάνια, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, αλλά και σε Άλκηστη: «Να μπορούσα στα σύννεφα να ΄χα εγώ βενζινάδικο». Και «Φέρτε μου ποτήρια και σπάστε το γυαλί. Κόφτε το φιλί να πίνω να μεθώ».

Το καλτ σκηνικό απαθανατίστηκε από τον φακό φωτογράφου τού αγγλικού «Γκάρντιαν». Ο οποίος, όπως εξηγεί, «δεν είναι ο τυπικός χώρος δεξιώσεων γάμου, αλλά η ζεστή λάμψη των αντλιών βενζίνης, το σκληρό πάτωμα, το ελαφρύ αεράκι από τον Κορινθιακό κόλπο και η εγκαρδιότητα των συγγενών ήταν αυτά που τον μάγεψαν και τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία».

Η κατάστασή μας δίνει θέματα στον έξω κόσμο. Που αν δεν είναι τα γεύματα στον σκουπιδοτενεκέ, είναι το γλέντι υπό τη μυρωδιά τής βενζίνης και του πετρελαίου. «Γι αυτό δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλες νεκροθάφτες τής ζωής μας». Και ας το παλεύει λυσσαλέα στο σύστημα (ανθ)Υγείας μας για να το πετύχει.

(Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» και την πήραμε από το «Enimerosi24» που τη αναδημοσίευσε).