Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Ένας αγαπημένος Αμερικάνος

Ο Γιώργος Κολοκυθάς έφυγε στα 67 του, ξαφνικά και όρθιος. Ο Γιώργος Αμερικάνος μάς άφησε στα 71 του, πονεμένος και ταλαιπωρημένος στα τελευταία χρόνια της ζωής του από προβλήματα υγείας. Ο Αμερικάνος ήταν ηγετική μορφή ανάμεσα σε ηγέτες στη μεγάλη επιτυχία τής ΑΕΚ το 1968. Μέλος επιφανές (πλάι σε επιφανείς) μιας ομάδας που σύστησε το μπάσκετ στους Έλληνες. Και το σύστησε σε εποχές που το άθλημα στην Ελλάδα ζούσε σε αγωνιστικούς χώρους-σπηλιές και πορευόταν σε πριμιτίφ μορφή – πρωτόλεια, ακατέργαστη έως πρωτόγονη : +/- Δείτε τη συνέχεια

To μπάσκετ (όπως και το βόλεϊ) παιζόταν σε χώρους όπως ο «Τάφος του Ινδού», το γηπεδάκι δίπλα στη θάλασσα στο Πασαλιμάνι (έδρα του Ολυμπιακού!) και σε άλλα γήπεδα με σκεπή τον ουρανό. Μέσα σε μια τέτοια «σπηλιά» (με σπήλαιο ισοδυναμούσε για το λόγο που χρησιμοποιήθηκε) γράφτηκε μια από τις μεγάλες αθλητικές επιτυχίες της Ελλάδας. Στο αχανές Παναθηναϊκό Στάδιο η ΑΕΚ πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό στέμμα παίζοντας κάτω από ποδοσφαιρικό κοινό 80.000 θεατών που μετέτρεψε σε ακριβολογία το σχήμα λόγου «δεν πέφτει καρφίτσα».

Σε ένα τερέν από άσφαλτο οδοστρώματος ο Αμερικάνος, ο Τρόντζος, ο Ζούπας, ο Λαρεντζάκης, ο Βασιλειάδης και οι άλλοι σκαπανείς του μπάσκετ πέτυχαν αυτό που τότε φαινόταν ακατόρθωτο. Από εκείνη την ομάδα των θρύλων αποχώρησε το πρωί ο Γιώργος Αμερικάνος. Γιγάντια μορφή μαζί με τον Γιώργο Τρόντζο. Ο ένας ήταν γίγαντας σε ύψος, ο άλλος σε ψυχή και σε πρώιμη μπασκετική τέχνη που οι επίγονοι την εξέλιξαν σε επίπεδο υψηλών επιδόσεων και μεγάλων θριάμβων.