Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Εννέα χρόνια από μια οδυνηρή μέρα

Ο  θάνατος του Γιάννη Κυράστα την Πρωταπριλιά του 2004 ήταν μια αλήθεια που συγκλόνισε. Νιώσαμε όλοι τη μεγάλη πίκρα που βιώνουμε στην απώλεια, στο κενό, στην ξαφνική απουσία εκείνων που φεύγουν νέοι και αναλλοίωτοι από το χρόνο. Στην Αθλητική Ηχώ τής επόμενης μέρας, της Παρασκευής 2 Απριλίου, θρηνήσαμε τον χαμό ενός ανθρώπου που χτυπήθηκε απροσδόκητα  από κάποιον παράξενο φονικό ιό, μια σπάνια νόσο, που τον τελείωσε σε λίγες μέρες με μια καταιγιστική επιδείνωση και μια ελάχιστη αναλαμπή - μια παρένθεση ελπίδας που έκλεισε γρήγορα. Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό μου, με τίτλο «Για πάντα νέος», έγραφα σε λίγες φορτισμένες από τη συγκίνηση λέξεις: +/- Δείτε τη συνέχεια

«Το 2000 του είχα ζητήσει μια συνέντευξη για την ‘‘Ηχώ’’. Την υποσχέθηκε, δεν τα κατάφερε. Τον πρόλαβαν τα γεγονότα. 
Το 2004 ο κόσμος που τον αγάπησε του ζήτησε να παλέψει για να μείνει κοντά μας, κοντά στα παιδιά του, τη γυναίκα του. Το υποσχέθηκε με εκείνη την παροδική βελτίωση αλλά δεν τα κατάφερε. Το πρόλαβε ο θάνατος. 
Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε στη ‘‘νιότη της Ωριμότητας’’. Στα 52 του χρόνια. Νωρίς. Πολύ νωρίς. Όπως νωρίς δήλωσε την αποχώρηση από τα γήπεδα αλλά δεν άντεξε την αποχή και σχεδίαζε να επανέλθει, αλλά δεν τα κατάφερε. Το πρόλαβε ο ιός-φονιάς. 
Ο Γιάννης Κυράστας ‘‘πρόλαβε’’ κι εκείνος κάτι: να φύγει πριν φθαρεί από τον χρόνο. Και θα τον θυμόμαστε πάντα νέο, επιτυχημένο, μάχιμο. Κάτι είναι κι αυτό. Το να μείνεις νέος στους αιώνες, κάτι είναι».

Σήμερα, εννέα χρόνια από τον θάνατό του, θυμόμαστε τον Γιάννη έτσι ακριβώς: νέο και άφθαρτο.

Δ.Β.

4 σχόλια:

 1. Σχόλιο για το θέμα στο fb1 Απριλίου 2013 - 6:32 μ.μ.

  Ούτε που είχαμε ακούσει αυτήν την αρρώστια. Ελπίσαμε στο άκουσμα της αναλαμπής και ήταν σαν κακόγουστο ψέμα η είδηση του φευγιού του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στη Λεωφόρο, σχεδόν δίπλα στην Ευρωκλινική, ο πανηγυρισμός μου ήταν λειψός.

  Γιώτα Μπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σχόλιο για το θέμα στο fb1 Απριλίου 2013 - 8:09 μ.μ.

  Σαν σήμερα 1η του Απριλη 2004 πέθανε ο κορυφαίος Ελληνας προπονητής ποδοσφαίρου, ένας μοναδικός άνθρωπος, ο Γιάννης Κυράστας. Να είναι καλά εκεί πάνω... (Ευχαριστώ τον καλό φίλο Διονύση Βραϊμάκη που ανέβασε στο Harddog Sport το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς)

  Μάκης Διόγος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αψογη προσωπικότητα.... με ψυχή μικρού παιδιού!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή