Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τα κομματικά Άλιεν τής Βουλής

Τα «δικά μας παιδιά», οι υπάλληλοι της Βουλής (πολλοί από αυτούς σκανδαλωδώς διορισμένοι και με ταυτότητα κρυφού ή φανερού κομματικού κοπρίτη) τα κατάφεραν πάλι να ξεφτιλίσουν τον Στουρνάρα που απέσυρε μια ακόμα πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετική με τα οικονομικά και τα εργασιακά τους. Από τη μια οργίζομαι για τη δύναμη που έχουν οι… δικολόρε εργαζόμενοι. Από τη άλλη χαίρομαι που, επιτέλους, δεν περνάει μια ακόμα αυθαιρεσία τής αυθεντίας στον πολιτικό τσαμπουκά, Στουρνάρα.

Βάζω τα δυο συναισθήματα στη ζυγαριά και βαραίνει το πρώτο: η ΟΡΓΗ! Ποιοι είναι αυτοί – είτε νεροκουβαλητές (κυριολεκτικά) είτε πρακτικογράφοι είτε επιστήμονες – που πετυχαίνουν με τον πιο απλό και άκοπο τρόπο ό,τι δεν κατάφεραν με διαδηλώσεις, πικετοφορίες, αγώνες, κραυγές, δακρυγόνα στη μούρη τους, ξύλο στην πλάτη τους και επιζήμιες για τα οικονομικά τους απεργίες δικηγόροι, γιατροί, δικαστικοί ναυτικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, εργάτες, υπάλληλοι – απλοί υπάλληλοι κι όχι κυριλάτοι, με κομματικά χρωμοσώματα στα κύτταρά τους; Με πόση δύναμη τους προίκιζε η κομματική τους νεράιδα όταν σμήνη πελαργών τους απίθωναν στο ιστορικό μέγαρο του Συντάγματος;

Οι δομές της χώρας έχουν τιναχθεί τον αέρα με τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στις, ας πούμε, μεταρρυθμίσεις και αυτοί, οι εκλεκτοί, χρειάζονται μόλις δέκα λεπτά για να εκστομίσουν μια απειλή και να μείνουν ολόστεγνοι μέσα στην καταιγίδα που μας μαστιγώνει όλους. Παιδιά ενός πολιτικού συστήματος πελατειακής λογικής, κομματικά Άλιεν που αναπαράχθηκαν με ταχύτητες πολυοργασμικής κουνέλας, μοιάζουν ανίκητα «τέρατα» μιας χώρας που όπως έχει καταντήσει μοιάζει να έχει έρθει από μακρινό άγνωστο γαλαξία.

5 σχόλια:

 1. _-H σημερινή συμφωνία με τα Κρατικά Λαχεία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχω κάνει στην καριέρα μου. Πάντως δεν ανοίγουμε ακόμη σαμπάνιες γιατί είμαι προληπτικός...

  Αυτά έλεγε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος στους υπαλλήλους του Οργανισμού, ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος μετά από επιφανή νίκη. Την ίδια ώρα στους διεκδικητές του 33% του ΟΠΑΠ σήμανε συναγερμός. Σε όλους εκτός από τηνIntralot του Σωκράτη Κόκκαλη που έβλεπε την μετοχή της να ανεβαίνει σε αντίθεση με εκείνες του ΟΠΑΠ και της Scientific Games, που έπεφταν.

  Στα γραφεία της Τρόικας στην Αθήνα, προκλήθηκε πρωτοφανής αναστάτωση και αυτή τη φορά ο λόγος δεν ήταν το Φορολογικό Νομοσχέδιο αλλά οι μεθοδεύσεις στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

  Στο μεταξύ με μια περίτεχνη ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ επιχειρούσε να “θάψει” επικοινωνιακά την αποχώρηση του κολοσσού της Lottomatica από το παιγνίδι των Σκιών. Έπρεπε να φθάσεις στην τελευταία πρόταση της “πανηγυρικής” ανακοίνωσης του ΟΠΑΠ για να διαπιστώσεις ότι η Lottomatica είχε εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για τα Κρατικά Λαχεία και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε στην αρχή ενός πρωτοφανούς πολέμου στη διάρκεια του οποίου ας πέσουν οι μάσκες ακόμη και αυτών των δανειστών μας. Ιδού η περίτεχνη τζιναβωτή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ:

  Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και τη με αριθμό 3/347/12.07.2005 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι:

  Η Κοινοπραξία των Εταιρειών η οποία συστάθηκε για την απόκτηση της 12ετούς άδειας για το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, ανακοινώνει σήμερα την επιλογή της ως προσωρινού επιτυχόντα πλειοδότη. Η σημερινή απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπόκειται σε επικύρωση από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κοινοβουλίου.

  Η Κοινοπραξία αποτελείται από εταιρείες ελεγχόμενες από την ΟΠΑΠ Α.Ε. (ATH: OPAP), την Lottomatica(!) Group (MIL: LTO), την Scientific Games (Nasdaq: SGMS) και την Intralot (ATH: INLOT).

  Η Κοινοπραξία, έπειτα από εσωτερικές διαβουλεύσεις, προσέφερε ως οικονομικό αντάλλαγμα το ποσό των €190 εκατ., το οποίο έγινε αποδεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Κοινοπραξία επιπλέον εγγυάται την καταβολή ενός ποσού κατ’ ελάχιστο €580 εκατ. κατά τη διάρκεια της 12ετούς άδειας.

  Η Lottomatica αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμά της, περιορίζοντας τη συμμετοχή της στην Κοινοπραξία σε μία μετοχή, μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο μερίδιό της στην ΟΠΑΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. _ Θεική ανακοίνωση, ε; Πάμε παρακάτω. Αυτό που δεν μας λέει ο εκλεκτός του Σαμαρά, Λουρόπουλος, είναι πως η ΟΠΑΠ ΑΕ που καλείται να δανεισθεί εκ νέου για να φθάσει το τίμημα των 190 εκατ. Ευρώ που συμφωνήθηκε για την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων, δεν έχει τον έλεγχο μια και δεν θα μπορεί να αποφασίζει! Καμία απόφαση δεν θα μπορεί να παίρνει η ΟΠΑΠ, για τα Κρατικά Λαχεία, αν δεν συμφωνούν οι άλλοι δύο και βασικά η Intralot. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η σύμβαση σύμφωνα με την οποία για να παρθεί απόφαση χρειάζεται πλειοψηφία το 75% των μετόχων. Οπότε ο κερατάς και δαρμένος ΟΠΑΠ που αναγκάζεται να δανεισθεί από τις τράπεζες για να εξαγοράσει τα Κρατικά Λαχεία δεν θα μπορεί να αποφασίσει παρά μόνο για το που θα παρκάρει ο κ. Λουρόπουλος τη κούρσα του στο περίφημο κτίριο του Περιστερίου που νοικιάζει ο Οργανισμός από τον επιχειρηματία Συγγελίδη.

  Αυτή η συμφωνία στην ουσία εξαναγκάζει οποιοδήποτε άλλο αγοραστή του ΟΠΑΠ, εκτός από την Intralot, να παντρευτεί για 12 χρόνια την εταιρεία του Κόκκαλη και στα Κρατικά Λαχεία. Με απλά λόγια όποιος –εκτός Intralot-αγοράσει το 33% του ΟΠΑΠ θα είναι σαν να αγοράζει ένα σπίτι μέσα στο οποίο θα μένει ενοικιαστής για 12 ολόκληρα χρόνια.

  Το επιχείρημα ότι θα βγάζει λεφτά σαν προμηθευτής του Οργανισμού είναι εντελώς σκιτζίδικο και κανείς που σέβεται την επιχείρησή του δεν θα την ήθελε ζημιογόνα με το άλλοθι ότι θα έβγαζε λεφτά σαν προμηθευτής της!

  Αυτή την συμφωνία η οποία απαξιώνει έτσι κι αλλιώς έναν «αμαρτωλό» Οργανισμό ήθελε να πανηγυρίσει ανοίγοντας σαμπάνιες ο καλαματιανός Λουρόπουλος που είναι φίλος του Σαμαρά, ο οποίος είναι φίλος του Συμπιλίδη!

  Ειδικότερα, με την αποχώρηση της Lottomatica, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να καταβάλει άμεσα πάνω από 127 εκατ. ευρώ, που σημαίνει με δεδομένη την ταμειακή του θέση ότι θα πρέπει να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Αυτό ως συνέπεια και του τιμήματος που πλήρωσε παλαιότερα για να εξασφαλίσει τα περίφημα Videolotto (VLT), που όμως, αν κι έχει περάσει ένας χρόνος, παραμένουν «σχέδιο επί χάρτου».

  Γι΄ αυτό σας λέμε, ότι έχει σημάνει συναγερμός στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ-ανάμεσα τους και κολοσσοί του τζόγου και οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Τρόικα.

  Ερωτηματικό παραμένει το αν αυτή η συμφωνία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Όπως επίσης και ποια θα είναι η αντίδραση των συμβούλων του Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ οι οποίοι είναι η Deutsche Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer και το νομικό γραφείο Καρατζά νομικοί συμβούλοι καθώς και οι H2GC και GLI Europe BV ως τεχνικοί σύμβουλοι.
  Περιμένουμε επίσης να δούμε και την αντίδραση της κ. Μέρκελ εκτός αν είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος εκείνη που έδωσε το Ο.Κ. στην πριμοδότηση της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη με τον οποίο ως γνωστόν έκανε δουλειές η γερμανική Siemens (Intracom-Siemens) και ο εν Γερμανία προστατευόμενός της Μιχάλης Χριστοφοράκος.

  Καλούμε για μια ακόμη φορά τον κ. Λουρόπουλο να μας εξηγήσει γιατί ετοιμάζεται να ανοίξει σαμπάνιες. Καλούμε επίσης τον κ. Αθανασόπουλο του ΤΑΙΠΕΔ να μας εξηγήσει τι σημαίνει αποκρατικοποίηση όταν από την μία κρατική τσέπη (Ο ΟΠΑΠ θα πάρει δάνειο από τις ανακεφαλαιοπημένες “κρατικές” τράπεζες για να πληρώσει τα Κρατικά Λαχεία) βγαίνουν τα λεφτά και στην άλλη μπαίνουν!

  Αυτή είναι η καταραμένη Ελλάδα που καλείσαι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν δεν κάνω λάθος, οι υπάλληλοι αυτοί "διορίζονται" από τα κόμματα μετά από κάθε εκλογική διαδικασία. Αν είναι μόνιμοι δεν το ξέρω. Πάντως κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να μπάσει κάποιους εκεί μέσα.
  Πάντως, ξέρω ότι υπάρχει μόνο ένα κόμμα που δεν έχει βάλει κανέναν στη Βουλή, τουλάχιστον όχι με αυτή τη διαδικασία. (όχι, δεν είναι η Χ.Α.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οχι απλώς με διακομματική συναίνεση διατηρούν τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι Ελληνες υπάλληλοι, αλλά ακόμη και αυτή την ώρα εξοφλούν κομματικά γραμμάτια από το παρελθόν μονιμοποιώντας ακόμα 232 άτομα. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για άτομα που απασχολούσαν οι βουλευτές και τα κομματικά γραφεία με καθεστώς μετακλητού υπαλλήλου, αλλά τον Ιούνιο του 2008 ο κ. Σιούφας ψήφισε διάταξη προκειμένου μετά τις εκλογές να περάσουν στο ειδικά προνομιούχο καθεστώς του υπαλλήλου της Βουλής.

   Ωραίος κι ο ΣΥΡΙΖΑς.
   Διαβάστε εδώ.

   http://www.mediafire.com/?mggnoaowamgfxva

   Διαγραφή
  2. http://reducecostinparliament.blogspot.gr/2012/04/blog-post_20.html

   Διαγραφή