Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Η ακαριαία αντίδραση του Τύπου

Αντί άλλου σχολίου για τον απεργία των ανθρώπων του Τύπου (όσα είχαμε να πούμε προς το παρόν τα είπαμε στο χθεσινό άρθρο για τον διεκπεραιωτή της κατεδάφισης Έλληνα υπουργό), δημοσιεύουμε το σχόλιο που αναρτήθηκε από το greektv.com, ένα από τα αξιόλογα μπλογκ ειδήσεων και σχολίων για τον Τύπο. Τίτλος του είναι «Απεργούμε στα ΜΜΕ, αλλά...» και σε αυτό, πέρα από τη αναφορά στην απεργία, προτείνονται ορισμένες παράλληλες κινήσεις:
«Τα ΜΜΕ σήμερα σιγούν. Το αυτονόητο. Η τροϊκανή συγκυβέρνηση πανικοβλημένη, πέταξε και το τελευταίο φύλλο συκής (τους κολλητούς της στην μαζική διαφώτιση-χειραγώγηση των μαζών), είδε χρήμα (από το αγγελιόσημο) και το άρπαξε στο άψε-σβήσε για να το βάλει στη μαύρη τρύπα των χρεών. Στην τελική, σου λέει, η κοινωνία θα στραφεί εναντίον των "φίλων" μας δημοσιογράφων που θέλουν να εξαιρεθούν, όταν τα πάντα καταστρέφονται, κονιορτοποιούνται... +/- Δείτε τη συνέχεια

Ε, όχι δεν είναι έτσι. Τα συνδικαλιστικά σωματεία, όλα μαζί, αντέδρασαν ακαριαία και πολύ καλά έκαναν προκηρύσσοντας τη γενική απεργία με κατεύθυνση να μετατραπεί σε απεργία διαρκείας. Στο δικό μας χέρι, των δημοσιογράφων αλλά και της κοινωνίας, είναι να συναντηθούν οι αγωνιζόμενοι δημοσιογράφοι-εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που επίσης αγωνίζονται.

Αυτή η απεργία στρέφεται κατά της συγκυβέρνησης και της άθλιας τροϊκανής πολιτικής, καιρός να γεμίσει με "περιεχόμενο" διεκδικήσεων και απέναντι στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Μόνο έτσι, με το αίτημα για ελεύθερη ενημέρωση από τους δημοσιογράφους και όχι από τα αφεντικά, για ειδήσεις και ρεπορτάζ από τα κάτω προς τα πάνω, μπορεί να ενωθεί η απαίτηση των εργαζομένων "κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό μας". Από χθες το βράδυ στο twitter γίνεται έντονος διάλογος.

Πώς στο διάολο θα ενημερωθεί ο πολίτης για τα άθλια μέτρα; Ή να βγει η εφημερίδα των συντακτών. 'Η να οργανωθούν άμεσα απεργιακές ζώνες σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν άμεσα, σήμερα, τώρα να αξιοποιηθούν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Ιδού και μερικές ακόμη: Στην ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας και στη Βουλή αντί για μια απλή διαδήλωση να στηθεί ανοιχτή live τηλεοπτική εκπομπή. Να βγουν παρουσιαστές οι απεργοί δημοσιογράφοι (όχι οι συνδικαλιστές) οι ρεπόρτερ υπουργείων εργασίας, υγείας, παιδείας, Βουλής. Να καλέσουν live έξω από τη Βουλή για εκπομπή εκπροσώπους όλων των κοινωνικών ομάδων που σήμερα, αύριο, μεθαύριο απεργούν. Να μιλήσουν για την καταστροφή σε υγεία, παιδεία, ΟΤΑ. Να παρουσιάσουν απεργοί δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ το μνημόνιο 3, γραμμή-γραμμή. Να το εξηγήσουν. Κι αυτή τη live εκπομπή, να καλέσουν τα σωματεία κανάλια και ραδιόφωνα να τη μεταδώσουν σε όλη την Ελλάδα.