Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Του παίρνει το σπίτι για 934 ευρώ

Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας άνεργου, τρίτεκνου οφειλέτη για το ποσό των 934,34 ευρώ προχώρησε στις 26 Οκτωβρίου η Εφορία Μυτιλήνης, κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Ο οφειλέτης, που κατοικεί σε χωριό της Λέσβου, αδυνατούσε να καταβάλει το αρχικό ποσό των 871,72 ευρώ που αφορούσε, μεταξύ άλλων, δύο πρόστιμα του λιμεναρχείου (240 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την εφορία. +/- Δείτε τη συνέχεια

Η συνολική οφειλή με τις προσαυξήσεις ανήλθε στα 934,54 ευρώ. Για το ποσό αυτό, λοιπόν, η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας απαγορεύεται από τη νομοθεσία για οφειλές προς τις τράπεζες και προς ιδιώτες, αλλά όχι προς το Δημόσιο. Μόνη λύση για την ανακοπή της διαδικασίας είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για την οποία τα δικαστικά έξοδα ανέρχονται στα 680 ευρώ, χωρίς την εκδίκαση!

Με άλλα λόγια, ο οφειλέτης είναι με «δεμένα χέρια», αφού καλείται να δώσει το ίδιο ποσό -που αδυνατεί να διαθέσει καθώς είναι άνεργος- τόσο προς την εφορία όσο και για τα δικαστικά έξοδα.

**  Η είδηση (απόσπασμα) είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών