Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Η κακοποίηση του Δία και της Γλώσσας με… πτώσεις σε χαράδρες άγνοιας

Ο «Ξένιος Ζευς» εκθέτει κόσμο και κοσμάκη. Πρώτα εκείνους που εμπνεύστηκαν την ονομασία τής επιχείρησης. Γιατί η «ξενία» είναι η φιλοξενία, η περιποίηση των ξένων. Αντίθετα, ο διωγμός, η απέλασή τους ή η απαγόρευση εισόδου στη χώρα αποδίδονται στην ελληνική με τον όρο «ξενηλασία». (Ειπώθηκαν και γράφτηκαν αυτά σε άλλο άρθρο, εδώ στον Harddog). Συνεπώς ο αρχαίος θεός που καταδιώκει ξένους (θα έπρεπε να) είναι ο «Ξενηλάτης Ζευς».

Πάει αυτό. Ας το πούμε «σχήμα οξύμωρο», φραστικό ακροβατισμό, πονηρό κλείσιμο του ματιού στους καταδιωκόμενους. Κάτι σαν το «περίμενε και θα σε περιποιηθώ» που λέμε και που δηλώνει απειλή – μια έκφραση τελείως διαφορετική με την έννοια της πραγματικής περιποίησης. Όμως αυτός ο περίεργος «Ξένιος Ζευς» των διωγμών εκθέτει καθημερινά, μαζικά (δυστυχώς όχι και ανεπανόρθωτα) τον δημοσιογραφικό κλάδο και τους… μύστες τής ενημέρωσης. Και υποφέρουν αδιάκοπα ραδιοφωνικά μικρόφωνα, τηλεοπτικές οθόνες και σε κάποιες περιπτώσεις η δημοσιογραφική μελάνη αν ο διορθωτής τής εφημερίδας φάει το γκολ και περάσει το λάθος (Ακούς Κική; Ακούς Μάριε;).

Οκτώ στις δέκα φορές που χρειάζεται ο Ξένιος Ζευς να πάει στη γενική ή στην αιτιατική, πέφτει μαχαιριά στη Γλώσσα και γεμίζουν αίματα τα αυτιά μας. Έτσι, ακούμε πως «στη σημερινή επιχείρηση του Ξένιου Ζευς συνελήφθησαν τόσοι». Ή ότι «στον Ξένιο Ζευς παίρνουν μέρος τόσοι άνδρες τής αστυνομίας».

Και τα ακούμε από επαγγελματίες χειριστές του λόγου. Που έχουν ξεχάσει – ή δεν έμαθαν ποτέ – ότι ο Ζευς απαντάται μόνο στην ονομαστική. Και ακολούθως γίνεται «Δίας»: δηλαδή «του Ξένιου Δία» (ή Διός) και «τον Ξένιο Δία».

Αντί για σωστές πτώσεις, έχουμε πτώση στη χαράδρα τής δημοσιογραφικής (α)σοβαρότητας που υποφέρει (κι όχι μόνο με τον Δία) από τους… λειτουργούς τής ενημέρωσης – της δύσμοιρης.

3 σχόλια:

 1. Το φαινόμενο της έντασης της εγκληματικότητας στην Επαρχία, θα αυξηθεί ραγδαία στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα είναι προϊόν, της επιχείρησης «ξένιος Ζευς»!
  Ο Σαμαράς θα καυχιέται ότι «έφτιαξε» το Κέντρο της Αθήνας αλλά επί της ουσίας, το φαινόμενο θα μετακομίσει στην Ελληνική Επαρχία, μαζί με όλα τα δεινά του!
  Ετσι, θα μπορεί να ζητήσει την ψήφο των Αθηναίων, που τόσο πολύ λαχταρά ο Αντώνης και τα ειδεχθή εγκλήματα θα μένουν μακριά από τις κάμερες και τα … λαγωνικά της δημοσιογραφίας!
  Πρόκειται δηλαδή, για το μεγάλο ευχαριστώ της ΝΔ, προς την Ελληνική Επαρχία, που την ανέδειξε Κυβέρνηση!
  Εδώ είμαστε, και θα διαπιστώσουμε όλοι μαζί, την άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Ελληνικά χωριά και Κωμοπόλεις!
  Αλλωστε, η κωδική ονομασία μιας στρατιωτικής η αστυνομική επιχείρησης, αντανακλά πάντοτε τον απώτερο σκοπό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί!
  Και «ξένιος Ζευς» σημαίνει «φιλόξενος θεός»!
  Γιατί στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους «προστάτευαν» ο «Ξένιος Ζευς» και η «Αθηνά η Ξενία», όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους.
  Αυτά τα ξέρουν καλά οι επιτελείς της ΕΛΑΣ, κι ας λέει το αντίθετο ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Διαμαρτύρεται έντονα για την επιχείρηση, ενώ γνωρίζει ότι επί της ουσίας, δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα μας!
  Γνωρίζει κι ο ίδιος, ότι ο … φιλόξενος θεός της Ελλάδος, ΔΕΝ αποφάσισε, να διώξει τους λαθρομετανάστες από τη χώρα, αλλά να τους … μετακομίσει σε άλλες περιοχές, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό, την φιλοξενία τους!!!
  Και η υφαρπαγή των ψήφων… συνεχίζεται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λήσταρχος Νταβέλης18 Αυγούστου 2012 - 7:09 μ.μ.

   Ανώνυμε, επειδή κάνει και ζέστη, δυσκολεύομαι να σε παρακολουθήσω...
   Από τη μία προεξοφλείς ότι θα "καθαρίσει" το κέντρο της Αθήνας και η εγκληματικότητα θα μεταφερθεί και θα χτυπήσει κόκκινο στην επαρχία (συ είπας...) και από την άλλη ψέγεις τον Τσουκαλά επειδή ''διαμαρτύρεται έντονα για την επιχείρηση, ενώ γνωρίζει ότι επί της ουσίας, δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα μας!''! (το δεύτερο θαυμαστικό είναι δικό μου). Και όλα αυτά ως σχόλιο σ' ένα άρθρο που δεν θίγει το μεταναστευτικό αλλά -με αφορμή το σχέδιο ''Ξένιος Ζευς"- την αγραμματοσύνη των δημοσιογράφων...

   Διαγραφή
  2. Κάρνικ ξύπνα! Ώρα για την πρωινή... προσευχή για την Ελλάδα.

   Διαγραφή