Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ο γάμος, σήμερα, είναι αντίσταση... (φίλε Σταμάτη)

Ο Σταμάτης Γαρρής είναι η φωτογραφία στο εγκυκλοπαιδικό λήμμα «δημοσιογραφική συνέπεια». Ψαχτήρι τής είδησης (χρόνια πριν ανακαλυφθεί το ψαχτήρι του Γκουγκλ). Ακούραστες διασταυρώσεις, σφαιρική παρουσίαση, τεκμηριωμένη άποψη και (κάτι που για πολλούς στο χώρο μας είναι ελάττωμα) αλλεργικός στον ενδοτισμό. Τον γνωρίσαμε δημοσιογραφικό νήπιο, αλλά έβλεπες τότε από τον τρόπο που μπουσουλούσε ότι τελικά θα «έφτανε» - και έφτασε. Είχε εκείνα τα χρόνια ένα περίεργο κόλλημα με το βόλεϊ – υπόθεση ψυχολόγου ή ψυχιάτρου να βρει την αιτία! Ο φιλές ήταν επιστήθιος φίλος του και απετέλεσε το εισαγωγικό ρεπορτάζ του στη δημοσιογραφία. +/- Δείτε τη συνέχεια

Το ρεπορταζάκι ήταν μια τρύπα εισόδου στο επάγγελμα. Μια τρύπα που για πολλούς έκλεινε γρήγορα από τα μπάζα. Κάποια άλλα μπάζα, διαφορετικά αυτά, κατρακυλούσαν πολλές φορές  ως το επίζηλο μισθολόγιο τής εφημερίδας κι όχι οι άξιοι ενός χώρου που μοιάζει με τους καταδρομείς και, κυρίως, με τα ΟΥΚ: αρχίζουν την εκπαίδευση 100 και φτάνουν ως το τέλος δύο.

Του ζητήθηκε τότε να αφήσει την τρύπα τού βόλεϊ και να περάσει την πύλη του Παναθηναϊκού ρεπορτάζ. Αντέδρασε σαν παιδί που του παίρνεις το παγωτό από το στόμα στην πρώτη μπουκιά. Σαν να του έκαναν δυσμενή μετάθεση, σαν να τον υποβίβαζαν.

Με τα πολλά ανοίξαμε μια τρύπα στο συμπαγές χιώτικο κεφάλι του και πέρασε η πρόταση-αναγνώριση. Στο Παναθηναϊκό ρεπορτάζ διέπρεψε: Αθλητική Ηχώ (μας),  Εξέδρα και τώρα Iive Sport οι βασικοί του σταθμοί. (Ενδιαμέσως δούλεψε και στην SportDay, αλλά σε άλλο ρεπορτάζ και πιθανόν αυτό δεν το άντεξε - έφυγε για θέση στην... Εξέδρα!)

Τον Σταμάτη, λοιπόν, είχαμε να τον δούμε κάπου οκτώ χρόνια, συμπέσαμε πρόσφατα για λίγο (υπόθεση λεπτών) σε ένα προαύλιο και ξαφνικά τον είδαμε στο facebook γαμπρό, κουστουμαρισμένο (σπάνιο!), με χαμόγελο τριαντάφυλλο του Μάη, πλάι σε μια γλυκιά, όμορφη, το ίδιο χαμογελαστή, μουρίτσα – μια φατσούλα ερωτεύσιμη.

Ήταν για εμάς φωτογραφία-αποκάλυψη! Ο Σταμάτης γαμπρός; Ναι, ο Σταμάτης γαμπρός! Του ευχηθήκαμε διαδικτυακά χρόνια βελούδινα. Και σκεφτήκαμε μετά ότι ο Σταμάτης ήταν πάντα και παντού θαρραλέος. Γιατί. πέρα από τις συνήθεις τετριμμένες πλάκες, το να παντρεύεσαι σήμερα, με τους γιωργοπαπακωνσταντινοβενιζέλους να έχουν κάνει τη χώρα σου Χίο σε μεγέθυνση (πριν η Χίος γίνει Καμένη Χίος) και έχοντας πάνω από το κεφάλι σου τον Στουρνάρα-Προκρούστη ή το γόνατο της Τρόικας στο καρύδι τού λαιμού σου, το να κάνεις δηλ. οικογένεια που έχει έξοδα, υποχρεώσεις και τεκμήριο διαβίωσης, είναι πράξη ηρωική απέναντι στις δυσκολίες. Είναι αντίσταση! Που θα εξελιχθεί σε… επανάσταση όταν έρθουν, κόντρα σε όλους αυτούς, σε όλα αυτά, και τα παιδιά, τα Γαρρη-δάκια. Μεγάλη τόλμη! 

3 σχόλια:

 1. "Του ζητήθηκε τότε να αφήσει την τρύπα τού βόλεϊ και να περάσει την πύλη του Παναθηναϊκού ρεπορτάζ. Αντέδρασε σαν παιδί που του παίρνεις το παγωτό από το στόμα στην πρώτη μπουκιά".
  Ρε σεις μηπως ήταν γαυρος ο ανθρωπος και δεν ηθελε το βαζελορεπορταζ; Γενιτσαροι!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Ανώνυμος, όχι. Ήταν βαζελάκι. Αλλά όχι καφράκι. Και μάλιστα ασυμβίβαστο. Πολύ καλό δίδυμο με Γιώργο Σπανουδάκη. Αχτύπητο, μπορώ να πω. Έβγαζαν θέματα, ειδήσεις και γέμιζαν σελίδες επί σελίδων - όχι με σαβούρες φυσικά - σε μια πολύ απαιτητική, τουλάχιστον για ρεπορτάζ ΠΑΟ, εφημερίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λήσταρχος Νταβελης27 Αυγούστου 2012 - 8:13 μ.μ.

  Η νύφη τι ομάδα είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή