Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

«Μην εκπλαγείτε αν καεί η Αθήνα»

ΜΑΝTΕΙΣ ΚΑΚΩΝ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΙ ΑΓΓΛΟΙ. Οι Άγγλοι σπέρνουν φήμες για την Ελλάδα και σκορπούν ανησυχίες σε αυτούς που ενδεχομένως θα ήθελαν να επισκεφθούν την ελληνική πρωτεύουσα. «Μην εκπλαγείτε αν καεί η Αθήνα», γράφει ο (σοβαρός) Γκάρνιιαν που ως φιλοσοφία και μορφή δεν έχει καμιά σχέση με τα (…ελαφριά) βρετανικά ταμπλόιντ.
+/- Δείτε περισσότεραΗ μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα έχει κάνει ρεπορτάζ στην ελληνική πρωτεύουσα και σύμφωνα με το tovima.gr γράφει τα εξής.

«Μην εκπλαγείτε αν καεί η Αθήνα... ». Αυτός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian η οποία αφιερώνει εκτενές, δισέλιδο ρεπορτάζ για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.
«Η πλατεία Συντάγματος έχει γίνει η πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας. Και καθώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πασχίζει πρώτα να κρατήσει τη δουλειά του, και μετά να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών για το πιο ακραίο πακέτο περικοπής δαπανών, αύξησης φόρων και ιδιωτικοποιήσεων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε αυτή την πλατεία και το κοινοβούλιο έχει σημασία για την υπόλοιπη ευρωζώνη», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Αντίτια Τσάκραμπορτι.

Μιλώντας με τους "αγανακτισμένους" του Συντάγματος διαπιστώνει οργή και απελπισία. Μια δασκάλα του λέει πως υπολογίζει ότι το εισόδημά της έχει μειωθεί κατά ενάμισι μισθό τον χρόνο. «Μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, δεν είδα καμιά ανάπτυξη. Πλήρωνα τους φόρους μου και τώρα με τιμωρούν», καταγγέλλει.

«Εδώ βλέπουμε κάτι περισσότερο από τα προσωπικά παράπονα του καθενός.Αποκαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια που οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη την έχουν αγνοήσει μέχρι τώρα. Στην προσπάθειά τους να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα,τα μέλη της ευρωζώνης έχουν επικεντρωθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες. Θεωρούν δεδομένο ότι οι Ελληνες (και οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι) μπορούν να αντέξουν και άλλη λιτότητα.Αλλά στους δρόμους της Αθήνας ο κόσμος λέει ότι έχει φτάσει στα όριά του», γράφει ο ανταποκριτής του Guardian.

Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει η Lehman Brothers της Ευρώπης. Προβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις του βέλγου υπουργού ΟικονομικώνΝτιντιέ Ρεϊντέρ υπενθυμίζει την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, και καλεί να μην «επαναληφθεί μια αποτυχία αυτού του τύπου, δεδομένου μάλιστα ότι θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τηζώνη του ευρώ».

«Εάν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει, τότε τα βλέμματα θα στραφούν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως το Βέλγιο αλλά επίσης και η Γαλλία, όταν βλέπουμε το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους της», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ότι το ευρώ είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προπάντων για εξαγωγικές χώρες, όπως η Γερμανία, το Μπενελούξ και η Σκανδιναβία. Όταν πηγαίνετε στην Αθήνα, βλέπετε στους δρόμους Mercedes και Audi».

1 σχόλιο:

  1. Έφτασε ο κόμπος στο κτένι. Ήρθε η ώρα που πρέπει να τα πάρουν απο τους έχοντες και αυτό δεν το είχαν υπολογίσει. Όλη η Ευρώπη η ιδέα της ενοποίησης τα πάντα έγιναν ένα τίποτα, στα σκουπίδια. Τα συμφέροντα επικράτησαν. Ποιος άραγε ο λόγος να βρίσκεται ο Έλληνας στην ευρωπαϊκή ένωση όταν το βιοτικό επίπεδο πέσει στην 10 ετία του 70? Ποιος ο λόγος συνύπαρξης των κρατών όταν απαγορεύεται να ανασάνεις , πολιτική ενοποίηση δεν αναμένεις, προστασία συνόρων δεν έχεις, και κάθε ώρα βάλλεσαι απο τα ξένα ΜΜΕ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια εξόδου απο την κρίση? Και αν κάποιοι επιχειρήσουν να πούν οτι τους κοροιδέψαμε στα οικονομικά και οτι χρωστάμε ενα πακτωλό χρημάτων δεν έχουν παρά να δούν τι χρωστούν οι άλλες χώρες και τι τερτίπια έκαναν και αυτές στην προηγούμενη 10 ετία.Μήπως τελικά πρέπει να σκεφτούμε να αποχαιρετήσουμε την "Αλεξάνδρεια"? Δεν έχει νόημα οτι αγαπήσαμε και πεθυμήσαμε απο αυτή αποδείχθηκε στείρο και ιδιαίτερα ρηχό. Βάλε και τις δικές μας στραβωμάρες ,αγκυλώσεις και ορίστε το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή