Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Πώς είναι η ζωή (σας) χωρίς δελτία και εφημερίδες;

Συμπληρώθηκε το πρώτο 48ωρο (από τα δύο) της απεργίας στον Τύπο και η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι προς συζήτηση. Πώς νιώθετε, τι βλέπετε, τι νομίζετε ότι συμβαίνει με ένα διήμερο χωρίς εφημερίδες, πρωτοσέλιδα, εκπομπές, δελτία, πολιτικές κι άλλες συζητήσεις; Πόσο καλύπτει την επικαιρότητα το Διαδίκτυο που ΔΕΝ απεργεί και τα ειδησεογραφικά σάιτ είναι σε πλήρη λειτουργία;
+/- Δείτε περισσότεραΜια κυβερνητική κρίση (με όσα έγιναν στην ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ) δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες για την κυβέρνηση, ακριβώς επειδή δεν πήρε δημοσιότητα. Πώς το κρίνετε αυτό;

** Σας καλύπτει το Διαδίκτυο;

** Νιώθετε ότι κι αυτό υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχουν εφημερίδες (η ραχοκοκαλιά της ενημέρωσης) από τις οποίες τα σάιτ αντλούν ένα μέρος της θεματογραφίας τους;

** Τι δείχνει η απεργοσπαστική παρουσία των σάιτ; Ένα ανεξέλεγκτο μπάχαλο, μια υγιή αντίδραση ή τίποτε το ουσιαστικό;

** Θα σα ενοχλούσε μια νέα επαναλαμβανόμενη απεργιακή κινητοποίηση;

** Πιστεύετε ότι οι δημοσιογράφοι (και δεν μιλάμε για τους μεγάλο-δημοσιογράφους) έχουν δίκιο που αγωνιούν, μάχονται και διεκδικούν;

Πολύ θα θέλαμε τη γνώμη σας για όλα αυτά και μαζί μια ιδιαιτέρως επίκαιρη διαδικτυακή συζήτηση.

15 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι είναι 2 τα θέματα.

  Καταρχάς καλημέρα βέβαια.

  Αρχικά πρέπει να τονίσω ότι παρά την μεγάλη αυτή απεργία δεν νιώθω ότι έχω περιορισμένη ενημέρωση.

  Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχω επιλέξει συνειδητά να ενημερώνομαι (ειδικά την τελευταία 2ετία) από το διαδίκτυο.

  Από την άλλη φυσικά και έχουν ΚΑΘΕ δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ οι δημοσιογράφοι.

  Αλλά πρέπει να δούμε πια είναι η ΟΥΣΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ (ως αντίδρασης).

  Ρεαλίστικα και απλοϊκά.
  Ότα απεργείς (είτε είσαι δημοσιαγράφος, είτε υπάλληλος γραφείου είτε εργάτης, είτε τεχνικό προσωπικό ειτε επιστημονικό κλπ κλπ κλπ) ουσιαστικά ΠΑΥΕΙΣ να Προσφέρεις τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σοτ πλήτοντας έτσι τα έσοδα του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.
  Γιαύτο και δημιουργούνται ΠΑΡΑΔΟΞΑ όταν απεργούν πχ σωματεία αυτοαπασχολύμενων ή δημοσιοι υπάλληλοι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, διότι δεν λειτούργει η βασική αρχή της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ότι θα πληγεί οικονομικά το κεφάλαιο (αυτές οι απεργείες αποσκοπούν στην αντίδραση της κυβέρνησης προκειμένουν να επανέρθει η κοινωνική αρμονία).

  Πάμε λοιπόν στην Ουσία της Δημοσιογραφικής απεργείας (επείδη και αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί).

  Όταν απεργεί ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ δεν σταματάει η επικαιρότητα.

  Όταν απεργεί ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ δεν έχει σκοπό να αποκόψει την κοινωνία από την επικαιρότητα.

  Το διαδίκτυο είναι ένας Τεραστίος και Δωρεάν (ως επι το πλείστον) τρόπος ενημέρωσης.
  Δεν νομίζω ότι λειτουργεί ως απεργοσπάστης (ένταξει πάντα με συνδυασμό με τα συμφεροντα που εξυπηρετή αυτό).

  Για να καταλήξω και να μην κουράζω.
  Θα πω κάτι που πολλοί το έχουμε ξεχάσει.

  ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  Περισσότερο "αργία" ειναι.

  Έτσι όταν απεργεις ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ και το χώρο εργασίας σου.

  Και αναλόγως των προθέσεων σου λείτουργείς.
  Και μία κατάληξη για τους δημοσιογράφους.

  Αν κάναν μία 72ωρή απεργία συνδυαστικά με τους υποστηρικτικούς προς αυτούς κλάδους (τεχνικοι-τυπογράγοι κλπ) και παράλληλα υπήρχε ΚΑΤΑΛΗΨΗ των χώρων (κανάλια-ραδιόφωνα-εφημερίδες-γραφεία) και δίναν ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (έντάξει όχι σε φουλ ρυθμούς αλλά στα κεντρικά θέματα) χωρίς ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (πουθένα) τότε και μεις Θα μιλάγαμε ΑΛΛΙΩΣ για τους δημοσιογράφους και οι ΑΙΤΗΜΑΤΑ τους αλλιώς θα τα αντιλαμβανόντουσαν (οι Κυβερνήσεις και οι Εργοδοσίες).

  Εντάξει πάντα μπορούν να βρεθούν και λίγοτερο ριζοσπαστικοί τρόποι. Αλλά όταν απεργείς για κάποιο λόγο το κάνεις και μάλιστα πολύ σημαντικό. Οπότε...

  Και κάτι τέτοιο ισχύει για όλους τους χώρους.
  Μην ξεχνάμε ότι απαξίωση της ΑΠΕΡΓΙΑΣ (ως τρόπο αντίδρασης) πήρε χρόνια να επιτευθεί και δυστυχώς βοηθήσαμε και όλοι εμείς.

  Καλημέρα και πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί κάνουν οι δημοσιογράφοι απεργία? Αποφασίστηκε με δημοσιογραφικό δημοψήφισμα ή από 2-3 τύπους στην ΕΣΗΕΑ? Ποια τα αιτήματα? Η επαναφορά καταβολής "μαύρων" από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις? Επιπλέον, πόσο πανελλάδικη είναι η απεργία? Έχει περάσει κανείς μια βόλτα από επαρχία να δει πόσες τοπικές εφημερίδες απεργούν? Η ηλεκτρονική δημοσιογραφία απεργεί?

  Η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Αυτό ξέρουμε όλοι να το λέμε αλλά κανείς δεν ξέρει πώς μεταφράζεται στην πράξη. Μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι έχουν από την πολιτεία αντιμετώπιση επαγγελματία. Γιατί?

  Όταν μια δραστηριότητα αποτελεί "λειτουργία" για το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα τότε αυτόματα όποιος την ασκεί αποκτά επιπλέον εξουσίες. Ως εκ τούτου αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι οι ασκούντες το λειτούργημα δεν θα καταχρώνται την εξουσία αυτή. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν αντιμετώπιση επαγγελματία. Είναι αδύνατον να παραμείνεις ανιδιοτελής (εξ'ορισμού) λειτουργός όταν από το "λειτούργημα" που ασκείς τρως εσύ και η οικογένεια.

  Τι πρέπει να γίνει δηλαδή? Αυτό που ήδη γίνεται λίγο-πολύ με το ιντερνετ, να μετατραπεί η δημοσιογραφία από επάγγελμα σε χόμπι, ή αν θέλετε σε εθελοντική εργασία. Αυτό φυσικά συνεπάγεται την πλήρη διαγραφή από το νομικό σύστημα της λέξης ή της έννοιας "δημοσιογράφος", με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Και αν θέλετε να το τραβήξουμε λίγο, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύσει και για άλλα "λειτουργήματα" όπως του ιερωμένου και του αστυνομικού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάθε Σάββατο αγόραζα 2 οικονομικές εφημερίδες, κάθε Κυριακή 2 κυριακάτικες, χώρια τα περιοδικά, τα καθημερινά δελτία ειδήσεων και η ενημέρωση από το διαδίκτυο. Εδώ και λίγο καιρό μπαίνω κάθε πρωϊ σ' ένα συγκεκριμένο site (το bankingnews), βλέπω πόσο έχουν φθάσει τα spreads, πόσο απομένει μέχρι την ελεγχόμενη χρεωκοπία κι αυτό είναι όλο. Άντε καμιά φορά βλέπω ειδήσεις στο Σκάι για να ξέρω ποια είναι η άποψη “των αγορών”. Ποια απεργία και ποιες ειδήσεις; Τι ειδήσεις μπορούν να υπάρχουν σε μια χώρα που βρίσκεται υπό οικονομική και πολιτική κηδεμονία, που δεν παράγει πολιτική αλλά καταναλώνει την πολιτική που άλλοι παράγουν γι' αυτή; Είναι είδηση οι εκλογές; Γιατί, τι θ' αλλάξει; Όποιος και να βγει η οικονομική πολιτική είναι δεδομένη, η επερχόμενη γενικευμένη φτώχια είναι αναπόφευκτη. Ο κόσμος πλέον δεν ενδιαφέρεται και δεν πιστεύει σε τίποτα. Είτε απεργούν οι δημοσιογράφοι είτε όχι κανένας δεν τους πιστεύει. Όσο για το διαδίκτυο, αυτό θα είναι ο αυριανός τύπος της εξουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε Versus επειδη με ενδιαφερει η γνωμη σου,μπορεις να κανεις μια προβλεψη για το ποτε θα ερθει αυτη η ελεγχομενη χρεωκοπια και τι ακριβως σημαινει για το πορτοφολι μας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγω δε διαβάζω καμία εφημερίδα,ενημερώνομαι από blogs και site δεν καταλαβαίνω τι θέλουν και γιατί απεργούν οι δημοσιογράφοι και κυρίως οι προβεβλημένοι με τους παχυλούς μισθούς και τους σωματοφύλακες.
  Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι γιατί απεργούν;
  Εγώ βλέπω ότι το διαδίκτυο έχει βάλει στην άκρη την έντυπη δημοσιογραφία.
  Θα απευθύνω και εγώ το ίδιο ερώτημα με το ΔΙΚΑΣΤΗ στο Versus να μας πεί τι γίνεται;
  Αυτό απασχολεί περισσότερο όλους μας η επιβίωση και όχι αν απεργούν κάποιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ** Σας καλύπτει το Διαδίκτυο;

  ** Νιώθετε ότι κι αυτό υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχουν εφημερίδες (η ραχοκοκαλιά της ενημέρωσης) από τις οποίες τα σάιτ αντλούν ένα μέρος της θεματογραφίας τους;

  Χρόοοοοονια τώρα οι εφημερίδες είναι πιο αργές από το διαδίκτυο. Ακόμη περισσότερο η τηλεόραση.

  ** Τι δείχνει η απεργοσπαστική παρουσία των σάιτ; Ένα ανεξέλεγκτο μπάχαλο, μια υγιή αντίδραση ή τίποτε το ουσιαστικό;

  Ένα ανεξέλεγκτο μπάχαλο. Όχι επειδή είμαι απαισιόδοξος αλλά επειδή δημοσιογράφοι και "δημοσιογράφοι" συνεχίζουν να ανεβάζουν τις ειδήσεις χωρίς να περιαυτολογούν-γλείφουν...εεε...αρθρογραφούν.

  ** Θα σα ενοχλούσε μια νέα επαναλαμβανόμενη απεργιακή κινητοποίηση;

  Καθόλου όμως. Αρκεί να συμμετέχουν οι νέοι.

  ** Πιστεύετε ότι οι δημοσιογράφοι (και δεν μιλάμε για τους μεγάλο-δημοσιογράφους) έχουν δίκιο που αγωνιούν, μάχονται και διεκδικούν;

  Φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πρακτικά η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει, αυτό είναι προφανές. Από τη στιγμή που μια χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της είναι χρεωκοπημένη. Ακόμα κι αν σταματούσε να συνάπτει κανούργια δάνεια τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το ήδη υπάρχον χρέος της, όταν μόνο για να πληρώνει τους τόκους και τα πανωτόκια των δανείων της θα χρειάζεται ακόμα και 60 – 70 δις το χρόνο. Γι' αυτό και οι συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρέους κατά 10 χρόνια ή το “κούρεμα” κατά 20% έως ακόμα και 50% ή ο συνδυασμός και των δύο.
  Τώρα, για το πότε θα γίνει η ελεγχόμενη χρεωκοπία (σχηματικός είναι ο όρος), αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και φέτος. Κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος θ' αρχίσει να επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη της αρχικής τους. Για την επαναγορά των ομολόγων θα συνάψει χαμηλότοκο δάνειο με ευνοϊκούς όρους που θα πάρει απ' το ταμείο σταθερότητας. Το ερώτημα βέβαια είναι το εάν οι πιστωτές θα δεχθούν να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμές χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία και αν τελικά δεχθούν είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν επιπλέον εγγυήσεις που βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες είναι, αφού τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ήλθε ο Σόρος στην Ελλάδα.
  Από το “κούρεμα” του χρέους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες (υπολογίζεται ότι θα έχουν κεφαλαιακές απώλειες γύρω στα 15 δις), γι' αυτό και γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν με διάφορους τρόπους. Το εάν κάποιες απ' αυτές θα καταρρεύσουν και το εάν ο κόσμος χάσει τα λεφτά του, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το ξέρει. Λογικά, εάν “οι προστάτες” έχουν αποφασίσει να “σώσουν” την Ελλάδα κι όχι μόνο να πάρουν τα λεφτά τους ή μέρος απ' αυτά, θα φροντίσουν να μην φθάσουν εκεί τα πράγματα. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι το χρήμα θα είναι ακόμα πιο σπάνιο και πιο ακριβό τα επόμενα χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις (συνέχεια...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. (...συνέχεια). Υπάρχει η αντίληψη ότι στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει, δηλαδή να σταματήσει να παράγει ελλείμματα και να αποκτήσει μια ανταγωνιστική οικονομία. Η θεωρία που είναι της μόδας είναι ότι ακόμα και αν μηδενιστεί το χρέος πάλι σε 10 χρόνια θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ, επειδή η Ελλάδα είναι χώρα που δεν έχει παραγωγική βάση, που καταναλώνει υπερβολικά, που έχει έναν τεράστιο δημόσιο τομέα που παράγει ελλείμματα κλπ. Στόχος λοιπόν είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια “υγιή” χώρα, αλλά αυτό θα γίνει μ' έναν βίαιο και κοινωνικά ανάλγητο τρόπο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αλλαγή αυτή θα σαρώσει παραδοσιακές δομές (μικρεμπόριο, βιοτεχνίες, ελεύθερα επαγγέλματα κλπ), θα καταργήσει προνόμια και θα δημιουργήσει μια μεγάλη μάζα χαμηλόμισθων προλεταρίων που δε θα έχουν απολύτως κανένα άλλο μέσο επιβίωσης παρά μόνο την εργατική τους δύναμη. Η δική μου αίσθηση είναι ότι οι μισθοί θα κατέβουν στα 300-400 ευρώ, μονιμότητες και άλλα τέτοια δεν θα υπάρχουν, η κατανάλωση θα μειωθεί αισθητά και θα ξαναγυρίσουμε σε εποχές που ο κόσμος θα περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Μπορεί για εμάς που μάθαμε να έχουμε κάποια λεφτά και να ξοδεύουμε να φανεί άβολο αλλά για την επόμενη γενιά που θα μπει στην παραγωγή με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και χωρίς προοπτικές κάτι τέτοιο θα είναι απόλυτα “φυσιολογικό”.
  Το κακό είναι όλο αυτό το σύστημα θα δουλεύει για να πάρει μπροστά η “ατμομηχανή” για την ανάπτυξη της “νέας Ελλάδας”, δηλαδή οι καπιταλιστές. Ποιοι; Αυτοί που έφαγαν τις επιδοτήσεις, που κονόμησαν απ' τα δημόσια έργα, που πήγαν τα εργοστάσια τους στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, που έκλεισαν τα εργοστάσια και στράφηκαν στο εμπόριο και το real estate. Γιατί μπορεί και στη Γερμανία να είναι καπιταλιστές του κερατά αλλά εκεί τουλάχιστον είναι καπιταλιστές του κερατά που βγάζουν VW και Μερσεντές, ενώ οι “δικοί μας” καπιταλιστές είναι οι διάφοροι αεριτζήδες, λαχαναγορίτες, επιχειρηματίες της νύχτας που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν βρώμικο χρήμα και να το στέλνουν στο εξωτερικό. Με τέτοια παρασιτική άρχουσα τάξη το εγχείρημα για τη δημιουργία μιας “άλλης Ελλάδας” που λέει ο Παπανδρέου είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΔΙΚΑΣΤΗ….Διαλέγεις και….αποφασίζεις.!!
  Μπορεί η έννοια να ξενίζει, δεν είναι συνηθισμένη στην καθημερινή ορολογία του μέσου επενδυτή αλλά και το haircut δεν ήταν και πλέον τώρα όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει….

  Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι πολύ πιθανό να καταστεί η κυρίαρχη ορολογία της καθημερινότητας των επενδυτών το επόμενο διάστημα σε βαθμό ίσως ακόμη πιο ισχυρό από το haircut. {κούρεμα}.!
  Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων στους οποίους το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει ότι στην λήξη αντί να λάβουν πλήρως το κεφάλαιο τους θα λάβουν το 70% ή 80% δηλαδή haircut 30% ή 20%.
  Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων και να τους ζητήσει επιμήκυνση του χρέους.


  Λήγει ένα ομόλογο το 2012 και πρέπει να επιστρέψει στον κάτοχο 1 εκατ ευρώ ζητάει το ελληνικό κράτος να υπάρξει παράταση 5 ή 7 χρόνια με ίδιους ή τροποποιημένους όρους δανεισμού.
  Η επιμήκυνση είναι μιας μορφής ήπιας χρεοκοπία.
  Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται να υπάρξουν αλλαγές σε τόκους και γενικώς σε τοκοχρεολύσια σε συμφωνία πάλι με τους κατόχους ομολόγων.
  Π.χ. συχνά πυκνά εφοπλιστές και επιχειρηματίες ζητάνε από τις δανείστριες τράπεζες αλλαγές όρων των δανείων τους κοινώς διευκολύνσεις.
  Θα μπορούσε και η Ελλάδα να ζητήσει ανάλογες διευκολύνσεις.
  Όμως το μείζον θέμα είναι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία τι θα σημάνει για τον μέτοχο τον καταθέτη τον κάτοχο ομολόγων.


  Για τον μέτοχο
  Μια αναδιάρθρωση χρέους ελεγχόμενη ή μη ελεγχόμενη δεν παύει να αποτελεί σοκ.
  Ως εκ τούτου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά.
  Βραχυχρόνια θα μπορούσε να επιφέρει πτώση από 200 έως 400 μονάδες στον δείκτη δηλαδή να βρεθεί η αγορά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στις 1100 με 1250 μονάδες.
  Ωστόσο αν η αγορά πεισθεί ότι με την λύση αυτή η χώρα βρίσκει τον βηματισμό της τότε μετά την πάροδο ενός διαστήματος λίγων μηνών θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ………….
  Για τον καταθέτη
  Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και μια τεχνική και ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κρατήσουν μέρος των καταθέσεων.
  Αυτό δεν μπορεί και δεν θα συμβεί.
  Όμως την περίοδο που ανακοινωθεί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία οι τράπεζες θα θέσουν όριο υπερανάληψης μετρητών κατά τα πρότυπα της Αργεντινής για να αποσοβήσουν μια μαζική ανάληψη καταθέσεων.
  Είναι προφανές ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται όμως λόγω των φοβικών συνδρόμων που έχουν καλλιεργηθεί πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί πανικός ακόμη και χωρίς λόγο.


  Για τον ομολογιούχο
  Σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εξετασθούν τόσο ο κάτοχος ελληνικού χρέους όσο και ο κάτοχος ομολόγων τραπεζών.
  Ο κάτοχος ελληνικού χρέους θα υποστεί την συνέπεια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας όποια χαρακτηριστικά λάβει απομείωση, επιμήκυνση ή οτιδήποτε άλλο.
  Το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου Ιανουαρίου 2014 εμφανίζει απόδοση 17% και spread 1530 μονάδες βάσης αποδεικνύει ότι η ανησυχία χρεοκοπίας έχει δραματικά αυξηθεί.
  Για τους κατόχους ομολόγων τραπεζών η κατάσταση είναι διαφορετική.
  Οι τράπεζες είναι φερέγγυες ώστε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ομόλογα έκδοσης τους, ωστόσο σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν υπάρχει εμπειρία για το πώς αντιδρούν οι τράπεζες.
  Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
  Ακόμη και αν ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.


  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
  Χρεοκοπία χώρας σημαίνει ότι ένα κράτος σταματά να πληρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω αδυναμίας. Δεν σταματά να υπάρχει το κράτος ούτε η κοινωνία, ούτε να ανατέλλει ο ήλιος. Με βάση την εμπειρία υπάρχει μια αναστάτωση μερικών ημερών στην καθημερινή ζωή αλλά μετά, αυτή επανέρχεται. Φυσικά στο πρότερο επίπεδο διαβίωσης στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνει χρόνια να επανέλθει, αν επανέλθει ποτέ.
  Το κράτος σταματά να πληρώνει τους πιστωτές και στη συνέχεια διαπραγματεύεται μαζί τους τι και πότε μπορεί να τους δώσει από το χρέος και ποιο μέρος θα διαγράψουν. Φυσικά το κράτος μειώνει τις δαπάνες δραστικά και πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό χάνουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί η ζήτηση και να χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
  Αν το κράτος για το οποίο μιλάμε έχει δικό του νόμισμα, με υποτίμηση και εκτύπωση του νομίσματος που θα χάνει την αξία του θα προσπαθεί να κάνει τη μηχανή της ανταγωνιστικότητας και άρα της οικονομίας να πάρει μπροστά. Αν δεν ελέγχει το νόμισμα τότε η μόνη λύση είναι να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η εμπειρία των χρεοκοπιών είναι οδυνηρή και κοινωνίες που δεν διακρίνονται για τη συνέπεια και την οργάνωση δύσκολα επανακάμπτουν. ΣΥΝΕΧΕΙΑ……..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ……………..
  Τι σημαίνει για…Τράπεζες
  Οι τράπεζες έχουν έσοδα από τα κρατικά ομόλογα και δάνεια που έχουν διαθέσει στους πελάτες. Χρεοκοπία σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους τουλάχιστον. Οι ζημιές από αυτό θα είναι ασήκωτες. Μια χρεοκοπία οδηγεί σε μεγάλες περικοπές δαπανών άρα σε ύφεση, ανεργία, άρα αύξηση των επισφαλειών. Συμπέρασμα, όσες τράπεζες επιβιώσουν με διάφορες ενέσεις θα χρειαστούν χρόνια να συνέλθουν.
  Οι καταθέσεις, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών είναι εγγυημένες. Αλλά στο βαθμό που οι επισφάλειες θα εκτοξευθούν δεν ξέρω που θα βρουν καταθέσεις να επιστρέψουν. Οι καταθέσεις είναι, που έχουν δοθεί σαν δάνεια επί κάποιο πολλαπλάσιο. Όποιος θεωρεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πιθανό, λογικό είναι να αποστρέφεται τις τραπεζικές μετοχές, τις τραπεζικές καταθέσεις, τις τραπεζικές μετοχές, ακόμη και να περνά έξω από τις τράπεζες ή να σερφάρει κοντά σε τραπεζικές διευθύνσεις. Παρ’ όλα αυτά ιστορικά σε περιπτώσεις χρεοκοπιών κρατών οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν με πολιτικές αποφάσεις τι ακριβώς θα συμβεί. Αν θα κλείσουν τα υποκαταστήματα, για πόσο και τι θα πουλάνε όταν ανοίξουν και με ποιους όρους, το ορίζουν οι κυβερνήσεις στο βαθμό που υποτίθεται ότι πάνε σε ένα σχέδιο χρεοκοπίας συντεταγμένα.


  Ιδιωτικές επιχειρήσεις- μετοχές
  Πριν και μετά την ανακοίνωση χρεοκοπίας οι μετοχές υπόκεινται σοκ πωλήσεων. Η ζήτηση πέφτει και κατά συνέπεια τα κέρδη εξανεμίζονται και πολλές ίσως χρειαστεί να βάλουν λουκέτο.
  Ο κόσμος όμως και μετά τη χρεοκοπία θα χρειάζεται, τροφή, ρούχα διασκέδαση. Άρα, οι δραστηριότητες θα επανέλθουν. Μια επιχείρηση είναι τα πάγια και το know-how των ανθρώπων της. Η αξία αυτών μπορεί να διακυμανθεί αλλά πολύ γρήγορα θα επανέλθει καθώς θα χρειαστεί να παράγει αγαθά και να κερδίσει από αυτά. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες σε άλλες αγορές εκτός της χώρας που χρεοκοπεί. Αυτές θα επηρεαστούν λιγότερο και ενδεχομένως στον πανικό του χρηματιστηρίου οι μετοχές τους να αποτελέσουν ευκαιρίες. Σε περίπτωση τέτοιου βεληνεκούς κρίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρουν έχουν οι επιχειρήσεις με προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, τρόφιμα, ενέργεια κλπ.
  Καταθέσεις σε ξένες τράπεζες
  Οι καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και όχι ελληνικά υποκατάστημα ξένων τραπεζών θεωρητικά γλυτώνουν από την εγχώρια περιπέτεια της χώρας που χρεοκοπεί. Το ρίσκο σε αυτή την περίπτωση που είναι της μόδας, είναι ότι αν δεν υπάρξει χρεοκοπία οι καταθέτες αυτοί έχουν αναλάβει το κόστος εξόδου και επανεισόδου όταν τα πράγματα ηρεμήσουν.


  Ξένες μετοχές
  Πρακτικά αυτό που συμβαίνει για όποιον κατέχει ξένες μετοχές, είναι να είναι πιστωμένες σε κάποια μερίδα που του ανήκει σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο ή πλατφόρμα. Οι ξένες αγορές είναι απίθανο να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη χρεοκοπία μιας μικρής χώρας, εκτός και αν αυτή αποτελέσει θρυαλλίδα για παγκόσμια κατάρρευση.
  Όποιος κατέχει ξένες μετοχές όπως και πριν τη χρεοκοπία υπόκειται σε φορολόγηση μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συμβόλαια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…………

  Χρυσό
  Θεωρητικά ο χρυσός αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων καθώς αποτελεί ένα εναλλακτικό σταθερό νόμισμα. Αν υπάρξει παγκόσμια κατάρρευση και το σύστημα βρεθεί εκτός ελέγχου, τότε η αξία του χρυσού που υπάρχει θα ανέβει πολύ λόγω της αύξησης της ζήτησης. Πρακτικά οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν μέτρα εναντίον της κατοχής χρυσού από ιδιώτες σε περιόδους κρίσεις. Η εμπειρία λέει ότι απαγορεύουν την κατοχή με φόβητρο την επιβολή φυλάκισης και επιτρέπουν στους πολίτες να κρατήσουν μόνο τις βέρες και τα σταυρουδάκια τους.
  Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου σε χρυσό και μετοχές ορυχείων μετά το 2000 δεν έβλαψε, αντιθέτως βοήθησε πολύ ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και ακινήτων. Απλά χρειάζεται προσοχή μέσα στα επόμενα χρόνια όταν αλλάξουν τα δεδομένα, η μείωση της έκθεσης. Όποιος αγόρασε χρυσό το 1980 ακόμη δεν έχει πάρει τα πραγματικά χρήματα που επένδυσε πίσω… Το ίδιο θα συμβεί και με την επόμενη κορυφή…  Ακίνητα
  Τα ακίνητα χάνουν την αξία πώλησης και άρα επένδυσης καθώς η κρίση προκαλεί μείωση της ζήτησης. Οι χρεοκοπίες νοικοκυριών θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε μαζικές κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων και αυτό ενδέχεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές.
  Η αξία χρήσης των ακινήτων δεν επηρεάζεται καθόλου. Ένα σπίτι 200 τετραγωνικών θα συνεχίσει να προσφέρει καλύτερες ανέσεις από ένα των 30 τετραγωνικών για όποιον δεν χρωστάει. Για όποιον νοικιάζει ακίνητα η κρίση θα πιέσει τα έσοδα, αλλά όταν επανέλθει η ομαλότητα, η αύξηση της ζήτησης θα επαναφέρει ισορροπία. Γενικά μιλώντας μια κρίση ενδεχομένως να δημιουργήσει ευκαιρίες για αγορές ακινήτων κάτω του κόστους κατασκευής. Αλλά θέλει υπομονή και μετρητά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Eυχαριστω Prasinoskoyfis για την αναλυτικη ενημερωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή