Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Λάθος του Ζαγοράκη στο θέμα Μαρινάκη

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ. Mε... μηδέν στα δύο δεν πρέπει να πέρασε τόσο καλά την Παρασκευή ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Πριν κοπάσει ο θόρυβος της -αλά Πόντιος Πιλάτος- στάσης του στην έκτακτη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα, δέχτηκε σαν κεραμίδα στο κεφάλι την είδηση της αποχής των παικτών του ΠΑΟΚ από την προπόνηση.
+/- Δείτε περισσότερα


Πιθανόν το δεύτερο να τον ενόχλησε και να τον δυσαρέστησε περισσότερο από το πρώτο, διότι ίσως ο ίδιος αισθάνεται ότι ήταν γενναία η στάση που κράτησε στο θέμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Θέλησε, προφανώς, να δείξει ότι ο ΠΑΟΚ δεν σκοπεύει να ανεβεί στο άρμα κανενός από τους δύο νταβατζήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τη λευκή ψήφο πιστεύει ότι δεν πήρε το μέρος ούτε του Ολυμπιακού, ούτε του Παναθηναϊκού.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ωστόσο, παρά τη βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπο του προέδρου τους, έχουν διαφορετική άποψη και, προσωπικά, ταυτίζομαι απόλυτα μαζί της, για τον απλούστατο λόγο ότι βασίζεται στην κοινή λογική.

Το ερώτημα που τέθηκε στη συνεδρίαση του δ.σ. της Σούπερ Λίγκα δεν ήταν ποιος υποστηρίζει τον Ολυμπιακό και ποιος τον Παναθηναϊκό. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν είναι άξιος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα ο Μαρινάκης και αν πρέπει να παραμείνει στο αξίωμα αυτό. Μακάρι και οι 15 να κατέθεταν πρόταση μομφής. Από τη στιγμή όμως που οι 14... σφύριζαν αδιάφορα μετά το ντέρμπι του αίσχους, έθεσε ζήτημα Μαρινάκη ο άμεσα θιγόμενος Παναθηναϊκός. Λάθος τους. Ας πρόσεχαν.

Έτσι ή αλλιώς όμως οι 16 της Σούπερ Λίγκα κλήθηκαν να ψηφίσουν αν εμπιστεύονται ή όχι τον Μαρινάκη μετά από όσα συνέβησαν φέτος. Δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν αν... προτιμούν τον πράσινο δυνάστη από τον κόκκινο κι αυτό ήταν ξεκάθαρο.

Ο ίδιος ο Μαρινάκης ψήφισε υπέρ του εαυτού του και τον ακολούθησαν άλλοι επτά, οι οποίοι επισήμως πλέον καταγράφονται ως υποτελείς του Ολυμπιακού. Η Κέρκυρα, ο Εργοτέλης, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός Βόλου, ο Ηρακλής και ο Πανσερραϊκός. Με την ψήφο τους όλοι αυτοί επιβράβευσαν τα “ανδραγαθήματα” του Μαρινάκη, οπότε δεν απομένει παρά να τους ευχηθούμε... να τον χαίρονται.

Τρεις ψήφισαν κατά του Μαρινάκη. Εκτός του Παναθηναικού, η ΑΕΚ και ο Αρης. Είπαν, δηλαδή, ότι θεωρούν ανάξιο και ακατάλληλο τον Μαρινάκη ως πρόεδρο της Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει κάτι πιο λογικό από αυτό;

Το ερώτημα είναι τι... είπαν με το λευκό τους ο ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι τέσσερις. Η Καβάλα, η Ξάνθη, η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης. Είπαν ότι... δεν γνωρίζουν, δεν απαντούν; Είπαν ότι δεν θέλουν να πάρουν θέση σ' αυτό το σοβαρό ζήτημα; Είπαν ότι δεν θέλουν να έχουν ευθύνη για όποιο αποτέλεσμα προκύψει τελικά; Είπαν κάτι άλλο στο οποίο δεν πάει το μυαλό του... κοινού θνητού; Άγνωστο.

Ο,τι και να είπαν, ό,τι και να εννοούσαν, έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Λάθος ουσιαστικό, αλλά και λάθος πρακτικό. Διότι η λευκή ψήφος ουσιαστικά λειτούργησε υπέρ του Μαρινάκη. Η λευκή ψήφος μετρούσε κατά της πρότασης μομφής. Συνεπώς, επέτρεπε στον Μαρινάκη να διατηρηθεί στην προεδρία της Σούπερ Λίγκα. Μπορεί να μην ήταν αυτή η πρόθεση των πέντε ΠΑΕ, αλλά στην πράξη αυτό πέτυχαν. Είπαν, δηλαδή, ότι ο Μαρινάκης πρέπει να παραμείνει πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα. Ας τον χαίρονται ΚΑΙ αυτοί...

Είχα την απαίτηση από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, που λέγεται Θόδωρος Ζαγοράκης και όχι Γιώργος Μπατατούδης ή Γιάννης Γούμενος, να εκφράσει πιο ξεκάθαρη και δυναμική θέση. Να ψηφίσει κατά του Μαρινάκη και να εξηγήσει ότι μ' αυτή την ψήφο ο ΠΑΟΚ δεν τάσσεται στο πλευρό του Παναθηναϊκού. Να κάνει προτάσεις. Να σηκώσει φωνή, να σηκώσει και ανάστημα. Δεν είπε τίποτε. Δεν έκανε καν δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Δεν άκουσε κανείς το σκεπτικό του και δεν ένιωσε κανείς την οργή του ΠΑΟΚ για τη φαρσοκωμωδία που μονίμως παίζεται χάριν των συμφερόντων των κόκκινων και των πράσινων. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν... ωσεί απών στην όλη διαδικασία και το μόνο που έκανε ήταν να ρίξει λευκό όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. Αυτό κανέναν ΠΑΟΚτσή δεν μπορεί να αφήσει ικανοποιημένο.

Ελεγε όλες τις προηγούμενες μέρες ο Θόδωρος Ζαγοράκης ότι ο ΠΑΟΚ δεν ανεβαίνει στο άρμα κανενός και ότι έχει τις δικές του θέσεις και τις δικές του αντιλήψεις για το ποδόσφαιρο. Εμείς, όμως, και, πολύ περισσότερο, οι υπόλοιποι στη Σούπερ Λίγκα δεν πρέπει να μάθουμε αυτές τις θέσεις; Πώς εκφράζονται οι προοδευτικές αντιλήψεις του ΠΑΟΚ; Με το λευκό; Η, μήπως, δια της πλήρους σιωπής;

Ούτε στο θέμα της διαιτησίας που απασχολεί το ποδόσφαιρο από το ξεκίνημα του Πρωταθλήματος έβγαλε άχνα ο επίσημος ΠΑΟΚ, ούτε τώρα στο θέμα της προεδρίας της Σούπερ Λίγκα. Με το δίκιο τους, λοιπόν, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούν από τον Ζαγοράκη περισσότερο δυναμισμό, περισσότερες παρεμβάσεις, περισσότερη δράση. Ξέρουν ότι δεν είναι εξαρτημένος από κανέναν, ξέρουν ότι δεν καταδέχεται να προσχωρήσει ποτέ σε προσβλητικές για το γόητρο του ΠΑΟΚ συμμαχίες, αλλά περιμένουν φως σε πράξεις. Περιμένουν να εγκαταλείψει επιτέλους την εφαρμογή του αγαπημένου του μότο... “χαμηλά την μπάλα”. Περιμένουν να γίνει... αληθινός Ζαγοράκης και να αξιοποιήσει την τεράστια εμβέλεια του ονόματός του...

Οσο για την αποχή των παικτών του ΠΑΟΚ, προφανώς είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ. Δηλώθηκε αυτό το πρόβλημα στις τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου, εξηγήθηκε και αναλύθηκε.
Ωστόσο, το να έχουν λαμβάνειν οι παίκτες πριμ από τον περασμένο Ιούνιο και άλλα χρήματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν δικαιολογείται εύκολα.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές ανέκαθεν υπήρχαν. Ούτε επί Ζήση Βρύζα οι παίκτες του ΠΑΟΚ πληρώνονταν στην ώρα τους. Δεν απείχαν όμως ποτέ από προπόνηση. Αυτό σημαίνει ότι τότε υπήρχε δίπλα τους ένας άνθρωπος που ήξερε να τους “χειριστεί” όταν ο κόμπος έφτανε στο χτένι.

Αλλά, δεν έχω σκοπό να ρίξω την ευθύνη στον Παντελή Κωνσταντινίδη. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης έχει σε τέτοια ζητήματα τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Αυτός έχει και την ευθύνη. Και ο ηγέτης του ΠΑΟΚ είναι ο Ζαγοράκης. Αν το πρόβλημα είναι απλώς “επικοινωνιακό”, πρέπει να βρει πιο άμεσους τρόπους επαφής με τους παίκτες. Ανέκαθεν έλεγα ότι στα μεγάλα “ζόρια” πρέπει μόνο ο ίδιος να συνδιαλέγεται μαζί τους. Αν, όμως, είναι καθαρά οικονομικό, ίσως πρέπει να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικές παραδοχές για την προσδοκώμενη εισροή εσόδων, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικά (και υλοποιήσιμα) τα χρονοδιαγράμματα που υπόσχεται η διοίκηση του ΠΑΟΚ να τηρήσει στις πληρωμές. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

___
To άρθρο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στον dikefalos.com.gr

2 σχόλια:

  1. Ε τι να ελεγε ο Γρηγοριάδης και οι παοκτσζηδες? Αρμα τη θελουν την ομαδα... Αλλά δεμενο στο αλλο άρμα!!! (Καμια χορηγια παρακαλώ???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αποψεις του κυριου Γρηγοριαδη,δειχνουν οτι υπαρχουν ακομα δημοσιογραφοι του οπαδικου ρεπορταζ που φορανε παντελονια και εχουν το ηθικο αναστημα να μην λιβανιζουν τους προεδρους των ομαδων τους.Μπραβο απο εμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή